Home » Life & Style » Timp liber » Cel mai lung tunel din lume. Unde se află și ce lungime atinge

Cel mai lung tunel din lume. Unde se află și ce lungime atinge

Alexandru Cazacu / 04.06.2021, 13:01
Cel mai lung tunel din lume. Unde se află și ce lungime atinge

Nu mulți știu acest lucru, însă, în lume există un tunel cu o lungime incredibil de mare, iar în punctul său cel mai adânc ajunge la peste 2 kilometri sub munte. Care este cel mai lung tunel din lume și ce lungime are acesta, puteți afla în rândurile următoare.

Cel mai lung tunel din lume. Unde se află acesta și ce lungime are

Mai exact, este vorba despre tunelul feroviar, Gotthard Base Tunnel, care a fost construit între orașele Lugano și Zurich. Impresionantul tunel care traversează Alpii Elvețieni are o lungime de nu mai puțin de 57 kilometri și a fost realizat pentru a facilita schimburile comerciale dintre nordul și sudul Europei.

După cum spuneam mai sus, cel mai lung tunel din lume traversează muntele St. Gotthard, iar cel mai adânc punct la care acesta rulează este de 2,3 kilometri. Gotthard Base Tunnel a fost terminat în anul 2016, după 17 ani de lucrări și o investiție de aproximativ 11 miliarde de euro.

Zilnic, Gotthard Base Tunnel (GBT) este tranzitat de aproximativ 260 de trenuri de marfă (care circulă cu o viteză medie de 100 km/h) şi de 65 de trenuri de pasageri, care pot ajunge la viteze de până la 200 km/h. Deși are o lungime de aproape 60 de kilometri, cele mai rapide trenuri îl străbat în doar 20 de minute.

Avantajele tunelului Gotthard Base Tunnel

Pe lângă faptul că această distanță dintre Lugano și Zurich poate fi parcursă direct fără a ocoli muntele, un alt mare avantaj a tunelului îl constituie faptul că are un curs plat și drept. Așadar, trenurile de marfă îl pot traversa tractate de o singură locomotivă, fiind nevoie de două locomotive doar atunci când garniturile sunt extrem de grele.

Mai mult de atât, tunelul este compus din trei galerii separate, unite prin mai multe tuneluri de legătură. Două dintre acestea sunt destinate traficului feroviar, iar cea de-a treia pentru evacuarea în caz de urgențe.

Cel mai lung tunel din lume
Cel mai lung tunel din lume

Nouă muncitori și-au pierdut viața în timpul lucrărilor la ”GBT”

Ce care au proiectat și lucrat la construcția celui mai lung tunel din lume, au fost nevoiți să sape și să explodeze peste 73 de tipuri de roci diferite, unele dintre ele fiind extrem de tari precum granitul, iar altele foarte moi. De asemenea, pentru a realiza tunelul, au fost excavate nu mai puțin de 28 de milioane de tone de piatră, care au fost apoi defalcate pentru a ajuta la realizarea betonului folosit.

La construcția Gotthard Base Tunnel au lucrat în jur de 2600 de persoane, iar condițiile de muncă erau foarte grele, mai ales din cauza faptului că în tunel erau adesea înregistrate temperaturi care ajungeau chiar și până la 50 de grade Celsius.

Din nefericire, nouă muncitori și-au pierdut viața în timpul lucrărilor. Dintre aceștia, patru erau de origine germană, trei muncitori din Italia, iar ceilalți doi proveneau din Africa de Sud și din Austria, după cum transmitea agenția de presă din Germania, dpa. O placă comemorativă a fost ridicată în memoria celor nouă muncitori care și-au pierdut viața, chiar la capătul nordic al tunelului.