Home » Life & Style » Timp liber » Cele mai bizare lucruri găsite pe epavele vaselor scufundate. Ce obiecte neobișnuite au fost descoperite în adâncurile mărilor și oceanelor

Cele mai bizare lucruri găsite pe epavele vaselor scufundate. Ce obiecte neobișnuite au fost descoperite în adâncurile mărilor și oceanelor

Alexandru Cazacu / 11.08.2021, 12:07
Cele mai bizare lucruri găsite pe epavele vaselor scufundate. Ce obiecte neobișnuite au fost descoperite în adâncurile mărilor și oceanelor

Potrivit specialiștilor, apa ocupă aproximativ 70% din suprafața Pământului. Așadar, nu e de mirare faptul că există unele zone care nu au fost încă explorate. Ei bine, de-a lungul veacurilor, nenumărate ambarcațiuni au fost înghițite de apă, iar cu diferite ocazii exploratorii adâncurilor au avut ocazia să recupereze obiecte neprețuite de pe vasele scufundate.

Cele mai neobișnuite lucruri găsite pe epavele vaselor scufundate în adâncuri

Deși obiectele descoperite de exploratori au fost adesea valoroase, aceștia reușind să recupereze de pe epave fel și fel de comori neprețuite, unele lucruri găsite au fost mai puțin obișnuite. Noi v-am pregătit o listă cu cele mai bizare lucruri găsite de scafandri pe epavele vaselor scufundate în apele mărilor și oceanelor.

Brânza veche de peste trei secole

Navei de război ”Kronan” a fost scufundată în anul 1676, în largul coastelor suedeze. O echipă de scafandri a recuperat de pe epava vasului, în 2016, o cantitate mică de brânză. Cu toate că brânza nu s-a conservat bine, specialiștii susțineau că alimentul vechi de 340 de ani emana un miros de drojdie și Roquefort și era depozitată într-un vas închis ermetic.

Șampania din secolul al XIX-lea

În 2010, o echipă de exploratori finlandezi au recuperat 168 de sticle de șampanie de pe epava unei goelete comerciale, care ar fi fost scufundată în urmă cu aproximativ 175 de ani. Mai curios este faptul că, datorită temperaturilor scăzute, lipsei razelor solare și a nivelurilor scăzute de sare și oxigen, băutura nu s-a alterat, potrivit specialiștilor.

Mecanismul Antikythera

În anul 1900, un grup de căutători de perle au descoperit pe fundul oceanului Mecanismul Antikythera. Acesta a fost recuperat de pe rămășițele unei nave grecești, despre care se crede că a naufragiat cu foarte mulți ani în urmă.

Acest mecanism este cu siguranță unul dintre cele mai bizare obiecte găsite vreodată pe epavele din adâncuri deoarece a fost creat, cel mai probabil, în secolul II î.Hr. Mecanismul Antikythera este un fel de calculator realizat pentru aflarea pozițiilor astronomice.

Cele mai bizare lucruri găsite pe epave - Mecanismul Antikythera
Cele mai bizare lucruri găsite pe epave – Mecanismul Antikythera

Tunul din bronz

Echipa de exploratori de la Global Marine Exploration a folosit în anul 2015 mai multe magnetometre pentru a afla poziția a cinci nave scufundate în zona Cape Canaveral (Florida). Ei bine, printre acestea se afla și nava franceză ”La Trinité”, care a pornit în 1565 spre Florida transportând soldați, arme și muniție, dar și unele obiecte din aur.

Din nefericire, nava nu a ajuns la destinație, fiind prinsă într-o puternică furtună între Ponce Inlet și Cape Canaveral. Se pare că cel mai important artefact dintre cele recuperate de pe epava navei a fost un tun din bronz pe care se puteau citi simbolurile regalității franceze, potrivit shtiu.ro.

60 de tone de muniție

RMS Lusitania a fost scufundată în anul 1915 de către un submarin german, la doar 10 kilometri de coasta Irlandei. Aceasta plecase din New York și trebuia să ajungă în Liverpool. Cu toate că nu era înarmat pentru război, acest vas transporta aproximativ de 60 de tone de muniție pentru Aliați. Lusitania a era cea mai mare navă la începutul secolului XX, fiind lansată la apă în anul 1906.