Home » Life & Style » Timp liber » Cine au fost Romeo și Julieta în realitate. Povestea din spatele celebrelor personaje ale lui William Shakespeare

Cine au fost Romeo și Julieta în realitate. Povestea din spatele celebrelor personaje ale lui William Shakespeare

Voicu Costin / 26.12.2021, 20:00
Cine au fost Romeo și Julieta în realitate. Povestea din spatele celebrelor personaje ale lui William Shakespeare

Nu este persoană pe lumea asta care să nu fi auzit de Romeo și Julieta și de relația lor plină de patos. William Shakespeare a scris celebra piesă în care cei doi îndrăgostiți erau personajele principale ale unei povești de dragoste interzise. Povestea nu a avut un happy end, dar dacă vreți să știți dacă povestea lor a fost adevărată rămâneți cu noi!

Romeo și Julieta, italienii îndrăgostiţi

Romeo și Julieta sunt cei doi protagoniști din piesă tragică scrisă de William Shakespeare, la începutul carierei sale. Povestea surprinde doi tineri îndrăgostiți din Italia. A fost printre cele mai populare piese ale lui Shakespeare din timpul vieții sale și, alături de Hamlet, este una dintre piesele sale cele mai des jucate. Astăzi, este  considerată cea mai tipică poveste de dragoste a Renașterii.

Romeo și Julieta aparțin unei tradiții de romanțe tragice care se întinde încă din antichitate. Intriga se bazează pe o poveste italiană tradusă în versuri ca „Istoria tragică a lui Romeus și Julieta” de Arthur Brooke în 1562 și repovestită în proză în „Palace of Pleasure” de William Painter în 1567. Shakespeare a împrumutat idei din ambele opere, dar a extins intriga, prin crearea unor personaje secundare, în special Mercutio și Paris. Se crede că a fost scrisă între 1591 și 1595.

Sursele istorice afirmă că Romeo și Julieta au fost doi îndrăgostiţi, care au trăit în Verona şi care au murit unul pentru celălalt, în anul 1303, cu mai bine de 250 de ani înainte ca Shakespeare să scrie piesa de teatru.

Povestea pe scurt a piesei Romeo și Julieta

În Verona, trăiesc două familii de nobili care se duşmănesc de moarte: Montague şi Capulet. La un bal dat de familia Capulet, Julieta, membră a acestei familii îl cunoaşte pe Romeo, din familia rivală. Cei doi tineri se îndrăgostesc şi se căsătoresc în secret.

Dar Romeo trebuie să părăsească Verona, fiind urmărit, deoarece îl omorâse în duel pe Tybalt, vărul Julietei. La sfatul călugărului Lorenzo, Julieta înghite o băutură care o afundă într-un somn asemănător morţii, pentru că, sub această aparenţă, să fie dusă la Romeo, după ce va fi fost scoasă din sicriul unde o înmormântase familia.

Romeo nu primeşte mesajul prin care Lorenzo îi povesteşte despre toate acestea şi auzind de moartea Julietei, se întoarce la Verona, intră în cavou  şi se sinucide în faţa corpului ei, pe care îl crede neînsufleţit. Julieta se trezeşte din somn cu cadavrul iubitului prăbuşit deasupra ei şi distrusă de ceea ce vede, îşi ia viaţa. Tragedia celor doi tineri aduce împăcarea familiilor lor.

Balconul Julietei, o păcăleală

William Shakespeare a făcut celebru orașul Verona din Italia, prin opera sa Romeo și Julieta. Datorită poetului englez, primarii orașului au vrut să atragă și mai mulți turiști care voiau să afle despre povestea de dragoste neîmplinită a celor doi tineri. Aceștia au  construit balconul Julietei de pe Via Cappello nr. 23 la începutul secolului al XX-lea pentru atragerea turiştilor.

Lucrările sale existente, inclusiv colaborările sale strâng un număr de 39 de piese de teatru, 154 de sonete, trei poezii narative lungi și alte câteva poezii. De asemenea, ele continuă să fie studiate și reinterpretate.