Home » Când, unde, cum » Cine sunt persoanele care pot călători fără să dețină un pașaport

Cine sunt persoanele care pot călători fără să dețină un pașaport

Cojocaru Cristian / 21.01.2022, 15:23
Cine sunt persoanele care pot călători fără să dețină un pașaport

Atunci când tranzităm alte țări, este necesar ca asupra noastră să avem cartea de identitate sau pașaportul, în funcție de destinație. Cu toate acestea, există și persoanele care pot călători fără să dețină un pașaport. Află cine sunt acei oameni care beneficiază de acest privilegiu și cum este posibil ca în cazul lor să poată fi făcută o excepție de la lege.

Aceste persoane pot călători fără pașaport

Dacă te-ai gândit că este vorba despre niște persoane importante, ai avut dreptate. Cu toate că majoritatea membrilor familiilor legale necesită să aibă un pașaport pentru a călători, monarhii se pot sustrage de la regula de a deține un pașaport atunci când se află în tranzit. Așadar, Regina Elisabeta a II-a nu deține un astfel de document.

Explicația este dată chiar pe site-ul oficial al familiei regale a Marii Britanii care menționează că „un pașaport britanic este eliberat în numele Majestății Sale, astfel că nu este necesar ca Regina să dețină unul”. Așadar, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii beneficiază de acest privilegiu.

Când călătorește în străinătate, Regina nu are nevoie de pașaport britanic. Coperta unui pașaport britanic prezintă armele regale, iar prima pagină conține o altă reprezentare a armelor, împreună cu următoarea formulare:

„Secretarul de stat al Majestății Sale Britanice solicită și cere, în numele Majestății Sale, tuturor celor pe care îi poate interesa să-i permită purtătorului să treacă liber, fără îngăduință sau împiedicare și să îi ofere purtătorului asistența și protecția necesară.”

Deoarece un pașaport britanic este emis în numele Majestății Sale, nu este necesar ca Regina să dețină unul. Toți ceilalți membri ai familiei regale, inclusiv Ducele de Edinburgh și Prințul de Wales, au pașapoarte.

În țările Commonwealth în care Regina este suverană, se folosește o formulă similară, cu excepția faptului că cererea către toți cei care îi privește este făcută în numele guvernatorului general al tărâmului, ca reprezentant al Reginei în acel tărâm. În Canada, cererea este făcută în numele Majestății Sale de către Ministrul Afacerilor Externe. Pe baza acestei logici, mesajul din interiorul unui pașaport britanic face redundant ca Regina să poarte unul.

pot călători fără pașaport
Regina Marii Britanii nu are nevoie de pasaport pentru a calatori

Papa nu are nevoie de pașaport

Desigur, Regina Marii Britanii nu este singura care se poate bucura de acest privilegiu. Ca suveran al Vaticanului, Papa are la rândul său un pașaport special al Sfântului Scaun. Cu toate acestea, actualul papă, în anul 2014, nu la mult după ce a fost ales, a hotărât să își reînnoiască atât cartea de identitate cât și pașaportul. Acesta continuă să se identifice în continuare ca un argentinian obișnuit și nu dorește să primească privilegii speciale.

Totodată, dacă ești cetățean al UE, nu trebuie să prezinți cartea de identitate sau pașaportul național atunci când călătorești dintr-o țară din UE Schengen fără frontiere în alta. Chiar dacă nu ai nevoie de pașaport pentru controalele de frontieră în spațiul Schengen, este întotdeauna recomandat să ai asupra ta un pașaport sau o carte de identitate, astfel încât să îți poți dovedi identitatea dacă este necesar, în cazul în care ești oprit de poliție sau dacă ți se cere acest lucru înainte de a urca în avion.

Țările UE Schengen au posibilitatea de a adopta norme naționale care să te oblige să deții un pașaport sau să ai documente asupra ta atunci când te afli pe teritoriul lor. Permisele de conducere sau cardurile bancare nu sunt acceptate ca documente de călătorie valabile sau ca acte care dovedesc identitatea.