Home » Life & Style » Timp liber » De ce e interzis să vorbești la telefon în benzinărie. Explicația nebănuită

De ce e interzis să vorbești la telefon în benzinărie. Explicația nebănuită

Alexandru Cazacu / 14.07.2022, 10:14
De ce e interzis să vorbești la telefon în benzinărie. Explicația nebănuită

Cu siguranță, majoritatea conducătorilor auto au observat că în benzinării există semnul care informează cu privire la faptul că este interzis să vorbești la telefon atunci când alimentezi. Dar de ce este interzis să vorbești la telefon în benzinărie? Mulți oameni sunt de părere că această interdicție are la bază un mit, însă noi vă spune care este explicația științifică.

De ce e interzis să vorbești la telefon în benzinărie

La fel ca și conducerea unui autovehicul, alimentarea în benzinării este o operațiune pe care toți șoferii o fac destul de frecvent. Așadar, dacă și tu ești conducător auto, fără doar și poate, ai observat semnul din benzinării care interzice vorbitul la telefon în timp ce alimentezi. De ce nu ai voie să faci acest lucru, îți spunem noi în continuare.

De-a lungul anilor, printre șoferi au apărut mai multe explicații din acest punct de vedere. Mulți sunt de părere că această interdicție se bazează pe o legendă. Cu toate acestea, foarte puțini știu care este adevăratul pericol.

Există șoferi care vor spune „am vorbit la telefon în timp ce alimentam și nu s-a întâmplat nimic”. Așadar, dacă au făcut acest lucru și nu s-a întâmplat nimic, de ce este periculos totuși să folosești telefonul mobil în apropierea pompei de carburant?

De ce nu ai voie să vorbești la telefon atunci când alimentezi la pompă

Ei bine, experții vin cu o explicație științifică din acest punct de vedere. Mai exact, se pare că atunci când folosești telefonul și pui mâna pe pistolul de la pompa de alimentare, există riscul de a se produce o descărcare electrostatică.

Astfel pot apărea mici scântei care să aprindă gazele emanate din rezervorul autovehiculului atunci când pui benzină. Ba chiar mai mult de atât, au existat destule cazuri în care persoanele care vorbeau la telefon în timp ce alimentau au provocat explozii care, din nefericire, s-au soldat cu victime.

În concluzie, având în vedere că poate fi o sursă de incendiu, telefonul mobil nu trebuie utilizat în apropierea pompelor de carburant, dar nici în spațiile unde ar putea exista o acumulare mare de gaze.

De ce e interzis să vorbești la telefon în benzinărie
De ce e interzis să vorbești la telefon în benzinărie

Ce pericole prezintă utilizarea telefonului mobil în benzinării

După cum bine știm, telefoanele mobile sunt cele mai utilizate dispozitive, tocmai de aceea sunt principalele aparate vizate de această interdicție. Telefonul nu reprezintă neapărat o cauză a izbucnirii unui incendiu, însă vorbind la el în timp ce alimentezi poți fi distras și poți vărsa combustibil pe haine.

În plus, vorbind la telefonul mobil în timp ce alimentezi, există și riscul să fii distras și să uiți pistolul de alimentare în conducta rezervorului. De fapt, multe studii au demonstrat că principala cauză pentru care conducătorii auto pleacă cu tot cu pistolul de alimentare o reprezintă vorbitul la telefon.

Trebuie să menționăm faptul că interdicția nu face referire doar la telefoanele mobile, ci la toate dispozitivele electronice care pot fi o sursă de incendiu. În concluzie, atât pentru siguranța ta, cât și pentru a celor din jurul tău, recomandarea este să nu folosești telefonul în benzinării.