Home » Sănătate » Ce este amnezia digitală și cum te afectează. Avertismentul neurologilor

Ce este amnezia digitală și cum te afectează. Avertismentul neurologilor

Manolică Anca / 06.07.2022, 10:20
Ce este amnezia digitală și cum te afectează. Avertismentul neurologilor

Te chinui să îți amintești informații pe care le poți accesa cu ușurință pe smartphone sau pe Google? Este foarte bine că internetul ne permite să găsim aproape toate informațiile de care avem nevoie cu un simplu click, însă, există și un dezavantaj: puteam risca să cădem pradă amneziei digitale. Află mai multe din rândurile de mai jos.

Ce este amnezia digitală

Este firesc să căutăm lucrurile, să rătăcim cheile de la mașină sau să nu ne amintim un incident. Creierul nostru procesează lucrurile în mod diferit și ne permite, în general, să ne amintim episoadele pe care le consideră importante. Dar problema apare atunci când uitarea devine un lucru foarte obișnuit, mai ales în cazul persoanelor tinere.

Dr. Kaustubh Mahajan, neurolog consultant la Spitalul Fortis SL Raheja, Mahim, spune că există mai mulți factori responsabili pentru numărul tot mai mare de tineri care se confruntă cu pierderi de memorie.

„O parte din aceasta poate fi atribuită consecinței traiului în pandemie, unde oamenii au experimentat presiuni extreme, boli, izolare și creșterea timpului petrecut în fața ecranului din cauza muncii de acasă. Deficiențele alimentare, lipsa somnului și unele medicamente pot duce, de asemenea, la pierderea memoriei”, spune el, potrivit indianexpress.com.

Amnezia digitală este un fenomen psihologic care reprezintă tendința oamenilor de a uita informațiile stocate într-un mod accesibil digital, cum ar fi pe computer sau pe smartphone.

Denumită și efectul Google, amnezia digitală poate fi cauzată de o dependență excesivă de tehnologie, în special de internet. Atunci când apelezi imediat la Google pentru răspunsuri, nu îi dai creierului tău șansa de a procesa și de a-ți aminti informații care s-ar putea afla în memorie.

De exemplu, amnezia digitală ar putea face ca oamenii să uite imediat numărul de telefon al altcuiva după ce îl aud, deoarece știu că este stocat pe telefonul lor.

Smartphone-urile au devenit un obiect de care suntem dependenți
Smartphone-urile au devenit un obiect de care suntem dependenți

Pierderea de memorie apare la persoane tot mai tinere

Atunci când creierul nostru nu trebuie să muncească atât de mult pentru a ne aminti detalii importante, este posibil să ne supunem la un risc mai mare de a le uita. În timp, acest lucru poate contribui la un declin al abilităților noastre cognitive.

Potrivit medicului, în ultima vreme, un număr din ce în ce mai mare de persoane din grupa de vârstă 40-50 de ani s-au plâns de probleme de pierdere a memoriei și de uitare crescută, ceea ce duce la tulburări cognitive minore.

El continuă să vorbească despre amnezia digitală, catalogând-o drept un „fenomen în care creierul nostru își pierde rapid capacitatea de a-și aminti, pe măsură ce devenim din ce în ce mai dependenți de tehnologie pentru a reține date”:

Dr. Mahajan avertizează că dependența de smartphone-uri ar putea afecta capacitatea creierului nostru de a reține noi informații și de a forma noi amintiri.

„Distragerea este unul dintre factorii cheie în această privință. Atunci când suntem ocupați cu multitasking-ul pe smartphone-urile noastre, ne concentrăm doar pe jumătate pe învățarea unei noi abilități. Este puțin probabil ca informația să fie stocată în memoria noastră pe termen lung.”, mai atenționează specialistul.

Cum să depășești amnezia digitală

Când vine vorba de depășirea amneziei digitale, cel mai important pas este să recunoști că există o șansă mai mare să uiți informații care sunt ușor disponibile online. Apoi, concentrează-te pe identificarea situațiilor în care nu merită să depinzi de dispozitivele inteligente ca mijloc de stocare externă. Iată câteva sfaturi utile:

  1. Nu mai ține telefonul mobil lângă tine în pat noaptea.
  2. Dezactivează notificările și dezinstalează toate aplicațiile neesențiale.
  3. În loc să folosești GPS peste tot, imprimă hărțile de orientare Google și încearcă să te ghidezi după ele pentru a ajunge la destinație.
  4. Ia-ți cel puțin o zi pe săptămână în care să nu folosești (deloc dacă se poate) telefonul/televizorul/computerul.
  5. Ia o pauză și gândește – nu lua telefonul și începe imediat să cauti pe Google lucruri. Încearcă să îți reamintești singur informațiile.
  6. Riscurile potențiale pentru creier pot fi reduse la minimum prin utilizarea căștilor sau a difuzoarelor puternice în timpul convorbirilor, mai ales atunci când calitatea rețelei este scăzută și când telefonul mobil funcționează la potențial maxim.