Home » Life & Style » Timp liber » De unde provine numele stațiunii Mamaia și ce era în acest loc înainte. Povestea fabuloasă pe care o ascunde

De unde provine numele stațiunii Mamaia și ce era în acest loc înainte. Povestea fabuloasă pe care o ascunde

Alexandru Cazacu / 07.06.2022, 16:50
De unde provine numele stațiunii Mamaia și ce era în acest loc înainte. Povestea fabuloasă pe care o ascunde

Fără doar și poate, Mamaia este una dintre cele mai apreciate stațiuni de pe litoralul românesc al Mării Negre. Atunci când pronunțăm numele celebrei stațiuni, gândul ne duce automat la „mamaie”, adică la denumirea dată bunicilor în unele regiuni din România. Deși mulți ar putea crede că există o legătură între denumirea stațiunii și termenul menționat, realitatea este cu totul și cu totul alta. Hai să vedem de unde provine, de fapt, numele stațiunii Mamaia și ce era aici înainte.

De unde provine numele stațiunii Mamaia și ce era în acest loc înainte

Inițial, Mamaia era un sătuc tipic dobrogean unde locuiau câteva familii de pescari. Abia în jurul anului 1905 a început construirea primelor amplasamente turistice de pe litoralul românesc al Mării Negre. La început, existau două pavilioane cu cabine din lemn și foișoare. De asemenea, cabinele erau dotate cu câte o punte care înainta în mare.

Un an mai târziu, adică la 22 august 1906, au fost inaugurate primele construcții, acestea fiind amenajate după planurile lui E. Recont, un arhitect peisagist. Ulterior, stațiunea Mamaia a devenit renumită, mai ales că era unul dintre locurile preferate de Regina Maria. Ba chiar mai mult de atât, în anii 1920, Familia Regală decis construirea Palatului Regal din Mamaia.

Denumirea stațiunii provine de la numele unui tătar

De-a lungul anilor, mulți au făcut glumițe despre numele acestei stațiuni, însă denumirea sa nu are nicio legătură cuvântul românesc „mamaie”. Se pare că denumirea stațiunii Mamaia ar proveni de la un proprietar de origine tătară pe nume „Mamai”. Acesta deținea la sfârșitul secolului al XIX-lea o suprafață vastă de teren în zonă.

Pe de altă parte, există și o legendă care vorbește despre fiica unui cioban care s-a înecat în apa lacului Siutghiol. Conform legendei respective, înainte de a muri, tânăra a fost auzită strigând-o pe mama sa, o femeie pe nume Lia, să o salveze. „Mama Lia, Mama Lia”, ar fi strigat tânăra. Evident, nu există documente oficiale care să ateste aceste lucruri.

De unde provine numele stațiunii Mamaia și ce era în acest loc înainte
De unde provine numele stațiunii Mamaia și ce era în acest loc înainte

Lucruri interesante despre stațiunea Mamaia

În caz că nu știați, plaja de la Mamaia este una dintre cele mai mari din Europa și are o lungime de aproximativ 10 kilometri. Aceasta se întinde la Constanța și până la Năvodari, având o lățime ce variază între 50 și 200 de metri.

După cum am menționat și anterior, până în anul 1906, locația actuală a stațiunii era neconstruită. În vara acelui an, au apărut primele cabine de lemn reunite sub două pavilioane, ce se terminau cu câte un foișor și o punte care înainta în apa mării. Inaugurarea primelor construcții a avut loc în anul 1906, însă în 1920, acestea au fost distruse de un incendiu puternic.

Amenajarea stațiuni a început după încheierea Primului Război Mondial, odată cu ridicarea rezidenței de vară a familiei regale. Ulterior, s-a construiește și Cazinoul din Constanța, iar în anul 1934 s-a deschis și primul hotel. Acesta era de fapt o vilă mare, denumită la vremea respectivă „Vila Albatros”.

Printre principalele atracții ale stațiunii se numără și „Satul de Vacanță”, parcul acvatic „Aqua Magic”, dar și faimoasa telegondolă.