Home » Life & Style » Timp liber » Grădina Zmeilor, tărâmul de poveste. Unde se află și de ce acest loc este considerat unic în lume. FOTO

Grădina Zmeilor, tărâmul de poveste. Unde se află și de ce acest loc este considerat unic în lume. FOTO

Manolică Anca / 05.10.2021, 16:32

Cui nu-i plac poveștile, mai ales cele spuse într-un fel cu totul și cu totul aparte chiar de Mama Natură? Cui nu îi place să descopere frumusețile pe care Dumnezeu le-a lăsat pe pământ, tărâmuri desprinse parcă dintr-o altă lume, una magică? În această descriere se încadrează perfect Grădina Zmeilor, un tărâm de poveste. Iată cum poți ajunge aici.

Grădina Zmeilor, cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, care are o întindere de aproximativ cinci hectare. Tărâmul este unic în lume și impresionează cu aspectul şi complexitatea formelor stâncilor care se regăsesc aici. Superba rezervație se află în împrejurimile satului Gâlgăul Almașului din județul Sălaj, și face parte din Podișul Someșan.

Această rezervație naturală este locul perfect unde se pot observa observat efectul ploilor, înghețului și dezghețului, vânturilor asupra conglomeratelor și gresiilor. Fenomenul este într-o continuă desfășurare iar rezervația găzduiește astăzi blocuri, turnuri și stâlpi în formă de ciuperci sau animale. Rezervaţia constituie un fenomen amplu de prăbuşire și erodare destructivă, dezvoltat în aşa numita gresie de Sânmihaiu.

Grădina Zmeilor, cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei
Grădina Zmeilor, cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei

Cum au luat naștere aceste formațiuni

Gresia de Sânmihaiu este una relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate. Formaţiunile din aceste locuri au luat naştere după ce s-au desprins unele blocuri sau compartimente de gresii din masivul dealului Închieturi (376 m) şi au alunecat pe argilele vineţii de la bază.

În ansamblu, aceste formațiuni constituie o îngrămădire haotică ciudată, dar extrem de frumoasă şi interesantă, care se întinde pe nu mai puțin de cinci hectare de teren. Într-un timp, zona se numea Cheturi, cel mai probabil făcând referire la dealul din care s-au desprins.

Stâncile Zmeul și Zmeoaica

Cele mai spectaculoase două stânci din Grădina Zmeilor se numesc Zmeul și Zmeoaica. De pe terasa de deasupra lor poate fi văzută întreaga rezervație în toată splendoarea sa. În afară de acestea două, întreg ansamblul neregulat de stânci poartă nume ceva mai diferite: Fata Cătanii, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul, care iau fel și fel de forme ciudate.

Turnuri, ace, ciuperci, abrupturi stâncoase, dispuse la baza dealului „Dumbrava”, care s-au format prin acțiunea aerului – temperatură, îngheț-dezgheț, vânt – a apei – șiroire, spălare – și a proceselor gravitaționale – prăbușiri, surpări.

O legendă a locului vorbește despre o fată care era îndrăgostită de un soldat. Cum mama vitregă acesteia nu era de acord cu dragostea dintre ei, a blestemat-o pe fată, aceasta transformându-se în stană de piatră. Din păcate, formațiunes care a dat naștere acestei legende nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973. Însă, Grădina Zmeilor se bucură de multe alte legende și povești care stârnesc curiozitatea tuturor celor care ajung în aceste locuri.

Grădina Zmeilor, tărâmul de poveste al Transilvaniei

Cum ajungi la Grădina Zmeilor

Pentru a ajunge la Grădina Zmeilor există două variante de căi de acces. Prima rută este: DN1F Zalău-Românași-Sânmihaiu Almașului – DN1G: Hida-Chendrea-Bălan-Chechiș-Gâlgul Almașului, iar cea de-a doua prin DN1H, pe ruta Jibou-Var-Tihău-DN1G-Gâlgăul Almașului.

Pentru parcurgerea circuitului din Grădina Zmeilor este nevoie de minimum trei ore. Aici te vei putea bucura în voie de liniștea și natura sălbatică din cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei.