Home » Life & Style » Timp liber » Groapa fără fund. Locul plin de mister care i-a uluit pe oamenii de știință. Ce au mărturisit cercetătorii

Groapa fără fund. Locul plin de mister care i-a uluit pe oamenii de știință. Ce au mărturisit cercetătorii

Alexandru Cazacu / 04.08.2021, 14:32
Groapa fără fund. Locul plin de mister care i-a uluit pe oamenii de știință. Ce au mărturisit cercetătorii

Nu mulți sunt cei care știu că în estul Yemenului se găsește Puțul din Barhout. Această minune naturală este o gaură foarte adâncă, care, potrivit localnicilor este locul de pe Pământ pe care Dumnezeul îl urăște cel mai mult. Haideți să vedem ce spun oamenii de știință despre ”groapa fără fund” din Yemen.

Groapa fără fund, locul plin de mister care i-a uluit pe oamenii de știință

Situat în Valea Barhout din estul Yemenului, puțul cu același nume are o lățime de nu mai puțin de 30 de metri și se crede despre acesta că ar avea o adâncime de 100 – 250 de metri. Cu toate acestea, nu se știe exact cât este de adânc, pentru că nimeni nu a coborât până la fundul acestei gropi. Ba chiar mai mult de atât, în jurul Puțului din Barhout circulă mai multe legende și povești terifiante.

Se pare cercetătorii din Yemen au încercat să verifice adâncimea puțului, însă nu au reușit să ajungă pe fundul acestei gropi învăluită în mister. Din ce cauză? Ei bine, oxigenul rarefiat și mirosul neobișnuit care vine din adâncuri i-a forțat pe oamenii de știință să se întoarcă la suprafață.

”Gaura este foarte adâncă. Nu am ajuns niciodată pe fundul ei, pentru că oxigenul este scăzut și nu există ventilație. Am mers să vizităm zona și am intrat în puț, ajungând la peste 50 – 60 de metri adâncime. Am observat lucruri ciudate în interior. De asemenea, am simțit și un miros ciudat. Este un loc învăluit de mister”, a declarat directorul general al autorității pentru studii geologice și resurse naturale din Mahra, Salah Babhair, potrivit France Presse.

Groapa fără fund, locul plin de mister care i-a uluit pe oamenii de știință
Groapa fără fund, locul plin de mister care i-a uluit pe oamenii de știință

Lumina soarelui nu pătrunde în interior

Anul acesta, o echipă a Agenției France Presse a făcut un reportaj despre groapa misterioasă. Cu ajutorul unei drone, jurnaliștii au încercat să exploreze interiorul puțului, însă din cauza întunericului, imaginile nu au putut fi captate dincolo de un anumit punct. De la marginea Puțului din Barhout nu se pot vedea prea multe lucruri, deoarece lumina soarelui nu pătrunde prea mult în interior. Potrivit jurnaliștilor, pentru explorarea adâncurilor, ar fi nevoie de tehnologii mai avansate.

Pe de altă parte, unii localnicii mai curajoși care s-au apropiat destul de mult de gura puțului susțin că un miros foarte ciudat, aproape insuportabil, vine din gaură. Cu toate acestea, mai multe specii de păsări au fost văzute zburând în interiorul și în afara puțului.

Ce se spune despre Puțul din Barhout

Potrivit unor povești locale, gaura poreclită și ”Puțul Iadului” a fost creată special pentru a servi ca închisoare de demoni. Pe de altă parte, unii susțin că aceasta este o poartă blestemată prin care vor ieși demonii care vor aduce sfârșitul lumii.

De asemenea, unii localnici mai susțin că djinnii (creaturi supranaturale din mitologia arabă) au săpat această groapă adâncă pentru unul dintre conducătorii regatului himiarit, care a existat în Yemenul antic, între anii 110 și 520. Bineînțeles, acestea nu sunt nimic altceva decât legende, deoarece din punct de vedere științific această groapă este catalogată ca fiind o dolină, potrivit incredibilia.ro.