Home » Life & Style » Timp liber » Lyridele, stele căzătoare ale primăverii. Când și unde poți să vezi ploaia de meteoriți

Lyridele, stele căzătoare ale primăverii. Când și unde poți să vezi ploaia de meteoriți

Manolică Anca / 07.04.2022, 11:05
Lyridele, stele căzătoare ale primăverii. Când și unde poți să vezi ploaia de meteoriți

În luna aprilie, pasionații de astronomie au trei motive întemeiate să privească cerul. Aceștia se vor putea bucura de o lună cu multă istorie în spate, de una dintre cele mai impresionante ploi de meteoriți și de o eclipsă parțială de soare. Iată când și unde vom putea admira Lyridele, cele supranumite și stelele căzătoare ale primăverii

Lyridele 2022: unde și când putem vedea ploaia de stele de primăvară

Luna aprilie aduce revenirea unei ploi de stele. Aceasta este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute fenomene atronomice și se mai numește „Alpha Lyride” sau „Lyride din aprilie”. Prima dată a fost observată de către chinezi, în 687 î.Hr..

În timpul acestei ploi de stele, meteoriții vor străbate cerul, dar vizibilitatea ar putea fi ușor afectată de strălucirea Lunii (care se va afla în faza de descreștere). Fenomenul va avea loc între 14 și 30 aprilie și va atinge punctul culminant în noaptea de joi, 21 aprilie, până la primele ore ale zilei de vineri, 22 aprilie, potrivit Organizației Internaționale de Meteori (IMO).

Deși au existat ani în care Lyridele au produs până la 100 de meteori pe oră, experții nu se așteaptă la un asemenea nivel de spectacol astronomic în 2022. Vor fi între 10 și 20 de meteori pe oră (în condiții perfecte, în medie 18), dar unii dintre ei ar putea fi foarte „ostentativi”, meteoriții lăsând o dâră de gaz ionizat care strălucește timp de câteva secunde după ce meteoritul a trecut.

Ce sunt acești meteori

Meteorii sunt mici fragmente de resturi lăsate în urma unor obiecte cerești, cum ar fi asteroizii sau cometele. Pe măsură ce Pământul trece prin această dâră de material, „adună” câteva dintre aceste bucăți care cad în atmosferă. Majoritatea meteoriților sunt atât de mici încât ard imediat ce intră în atmosferă. Cu toate acestea, câteva vor trece prin el, iar rămășița este ceea ce noi cunoaștem sub numele de meteorit.

Aceste obiecte se deplasează extrem de repede, chiar și cu 50 de kilometri pe secundă, în comparație cu atmosfera relativ calmă. Ei cad atât de repede încât aerul din fața lor nu se poate îndepărta suficient de repede, dar în schimb se încălzește. Iar asta face ca suprafața meteoritului să atingă temperaturi de până la 1.600°C, strălucind puternic, ceea ce este vizibil ca un fascicul de lumină de scurtă durată pe cer.

Lyridele, stele căzătoare ale primăverii
Lyridele, stele căzătoare ale primăverii

Originea Lyridelor

Liridele, al căror radiant este constelația Lyra – care conține steaua Vega – sunt create de resturile cometei C/1861 G1 Thatcher (după numele descoperitorului său, astronomul amator american AE Thatcher), a cărei observare datează de 2.700 de ani, când, în 687 î.Hr., astronomii chinezi au documentat că au văzut meteoriți care „cădeau ca o ploaie”.

Această cometă face o tură în jurul Soarelui la fiecare 415 ani, iar ultima dată când cometa Thatcher a fost văzută de pe Pământ, conform înregistrărilor, a fost în aprilie 1861. În această călătorie în jurul Soarelui, cometa intră pe orbita Pământului o dată pe an. Nu va mai trece atât de aproape de planeta noastră până în 2276. Este una dintre cele mai vechi ploi de meteoriți din istorie.

Toți meteorii vin aproximativ paralel unul cu celălalt, ca niște benzi pe o stradă dreaptă. Perspectiva noastră le face să pară că se deplasează lateral pe cer. Deși meteorii par să radieze dintr-un singur punct din constelația Lyra, ei vor străbate cerul în toate direcțiile.

Cu toate acestea, ploaia de stele Lyride se va vedea mai bine în emisfera nordică decât în emisfera sudică, deoarece radiantul se ridică sus pe cer după miezul nopții. De regulă, pentru a te putea bucura din plin de spectacol, trebuie să alegi un loc întunecat, departe de oraș.