Home » Life & Style » Timp liber » Pasărea care prevestește moartea. Ce se spune despre ea în tradiția populară

Pasărea care prevestește moartea. Ce se spune despre ea în tradiția populară

Violeta Badea / 19.03.2021, 13:53
Pasărea care prevestește moartea. Ce se spune despre ea în tradiția populară

Pasărea care prevestește moartea. Ce se spune despre ea în tradiția populară. De sute de ani, cântecul păsărilor de noapte a fost asociat cu moartea. Dar cum s-a ajuns la această credință? Ei bine, în acest articol vom încerca să răspundem la această întrebare.

Pasărea care prevestește moartea

Cu siguranță, fiecare dintre noi a auzit măcar odată în viață expresia populară: „I-a cântat cucuveaua”. Încă din cele mai vechi timpuri se spune că atunci când această pasăre de noapte cântă, cineva moare. De asemenea, cucuveaua prevestea bolile, nenorocirile, iar oamenii  încercau să o alunge pentru a scăpa de ceea ce avea să urmeze.

Chiar și în zilele noastre, multă lume încă mai crede că păsările de noapte, după felul în care cântă sau după felul în care arată, sunt niște vietăți malefice, care nu fac altceva decât să aducă ghinionul în viața lor. Astfel, cel mai mare dușman al omului a devenit cucuveaua, o pasăre nocturnă, care are ochii mari și galbeni, iar în jurul ochilor are o nuanță albă. Aceasta este o bufniță care poate fi întâlnită și pe timp de zi, nu doar noaptea. Această pasăre frumoasă a devenit mesagerul morții, nu numai în cultura din țara noastră, ci și în Europa.

Pasarea care prevesteste moartea
Pasarea care prevesteste moartea

Ce se spune despre ea în tradiția populară

În zona Maramureșului, cucuveaua mai este numită pasărea morţii sau piaza rea. Oamenii se temeau de ea și spuneau că aduce moartea atunci când stă așezată pe casă și cântă, ori când se află în apropierea ei. În alte regiuni se spune că dacă o cucuvea cântă deasupra unei case în care tocmai a murit cineva, nenorocirea se va abate din nou asupra acelei familii și va mai muri cineva. Acelaşi lucru se crede şi despre momentul în care pasărea apare în faţa geamului, cântând. Iată și alte superstiții legate de cucuvea:

  • Se spune că dacă vezi o cucuvea în mijlocul zilei, înseamnă că vei avea ghinion;
  • Se spune că dacă visezi o cucuvea, înseamnă că vei avea parte de un moment dificil în viaţă, din care vei avea de pierdut;
  • Se spune că dacă auzi noaptea bufniţe sau cucuvele, va muri cineva sau se vor întâmpla nenorociri.

De unde au plecat aceste superstiții

Se pare că totul ar fi plecat de la o legendă. Aceasta spune că pasărea de noapte ar fi de fapt întruchiparea unei femei nefericite, nenorocită de soțul său, iar cântecul său nocturn reprezintă jalea și plânsul femeii către Dumnezeu pentru a o scăpa de durere. Astfel, credința a reîncarnat-o în cucuvea. Apariţia ei în apropierea caselor reprezintă dorinţa ei de a se întoarce acasă, la familie, copii şi de a duce o viaţă normală și plină de bucurii.

O altă explicație este aceea că, în trecut, oamenii nu aveau electricitate, ci își luminau locuințele cu lămpi. În plus, adormeau destul de devreme și rămâneau doar casele în care era cineva bolnav, pe moarte sau chiar cei care se pregăteau de o înmormântare.

Păsările de noapte sunt atrase de lumină, astfel că era normal să își facă apariția în apropierea caselor în care era cineva pe moarte. Mai ales când restul localităţii era în întuneric. Așa au ajuns oamenii să asocieze cântatul cucuvelei cu moartea.