Home » Life & Style » Timp liber » Planta care își împinge “vecinii” pentru a avea mai mult loc. Descoperirea extraordinară a oamenilor de știință

Planta care își împinge “vecinii” pentru a avea mai mult loc. Descoperirea extraordinară a oamenilor de știință

Alexandru Cazacu / 02.08.2022, 16:29
Planta care își împinge “vecinii” pentru a avea mai mult loc. Descoperirea extraordinară a oamenilor de știință

Deși unii pot fi de altă părere, viața unei plante poate fi uneori destul de grea. De exemplu, plantele mai înalte acaparează mare parte din lumina soarelui, lăsându-le pe cele mai mici să facă fotosinteza din ce mai rămâne. Ei bine, cercetătorii au descoperit o plantă care își împinge „vecinii”, pentru a avea mai mult loc. Despre ce plantă este vorba, puteți afla în continuare.

Planta care își împinge „vecinii” pentru a avea mai mult loc

La începutul acestui an, oamenii de știință au publicat descoperirea lor în revista Current Biology. După cum susține Peter Grubb, profesor emerit de botanică la prestigioasa Universitate Cambridge, acesta este primul caz de împingere între specii documentat în literatura botanică. Dr. Grubb nu a fost implicat în cercetare, însă susține că autorii studiului sunt „sunt primele persoane care au făcut măsurători relevante cu privire la puterea de împingere a frunzei”, scrie The New York Times.

Se pare că frunza „împingătoare” aparține unui arbore denumit sugestiv „picior de elefant înalt” (Elephantopus elatus). Această plantă este un aster cu frunze lungi și plate, care ies de pe o tulpină centrală, formând un model circular cunoscut sub denumirea de rozetă. Frunzișul plantei în cauză poate crea „covoare” dense pe solul pădurilor de pini din savanele din sud-estul Statelor Unite, mai scrie sursa citată.

„Oamenii cred că acolo jos sunt doar ierburi. Dar dacă îți faci timp să te uiți puțin mai atent, vei observa că există o mulțime de forme de creștere diferite”, a declarat Camille Sicangco, cercetătorul care a finalizat cercetarea la Universitatea din Florida.

Camille Sicangco va studia botanica la Universitatea Western Sydney din Australia. Cercetătoarea și Francis Putz, botanist la Universitatea din Florida, au cules câteva plante din această specie și le-au transplantat în laborator. Sicangco a lucrat cu alți specialiști de la universitate pentru a crea un sistem în 3-D un sistem montat pe sol, pe care frunzele în creștere să se poată împinge.

Planta care își împinge “vecinii” pentru a avea mai mult loc
Planta care își împinge “vecinii” pentru a avea mai mult loc

Cum a fost realizat studiul cercetătorilor

Oamenii de știință au plasat apoi dispozitivul lângă o plantă „picior de elefant” în creștere, lăsându-l acolo vreme de 24 de ore. Când au revenit, frunza împinsese deja pârghia dispozitivului de la orientarea s-a inițială.

După mai multe încercări și măsurători, cercetătorii au ajuns la concluzia că forța medie de împingere este de circa 0.02 newtoni, adică o forță apropiată de cea necesară pentru a ridica o monedă de 10 cenți. Potrivit lui Francis Putz, forța de împingere provine din presiunea hidraulică generată în interiorul celulelor plantei.

Ulterior, cercetătorii au cultivat planta alături de răsaduri de secară. În timp ce frunzele plantelor „picior de elefant” creșteau spre exterior, marginile lor exterioare se aplecau câteodată în jos, formând astfel suprafețe pe care planta le putea utiliza pentru a îndoi până la 20 de tulpini de secară, sufocându-le.

Ba chiar mai mult de atât, frunzele unei singure astfel de plante au ocupat aproximativ 1 metru pătrat din suprafața solului. Noul studiu schimbă viziunea despre plante care erau considerate inerte și pașnice, spun cercetătorii.