Home » Life & Style » Timp liber » Poștașul care a construit un palat, în 33 de ani, cu pietre adunate de pe drum. Imagini uimitoare cu Palais Ideal

Poștașul care a construit un palat, în 33 de ani, cu pietre adunate de pe drum. Imagini uimitoare cu Palais Ideal

Alexandru Cazacu / 01.06.2021, 12:34
Poștașul care a construit un palat, în 33 de ani, cu pietre adunate de pe drum. Imagini uimitoare cu Palais Ideal

Poate părea incredibil, însă un poștaș a construit o clădire impresionantă, în nu mai puțin de 33 de ani, cu pietrele pe care le-a adunat de pe drum. Cum i-a venit ideea și cum arată ”Le Palais Ideal” puteți afla în continuarea articolului.

Poștașul care a construit un palat cu pietre adunate de pe drum

Mai exact, este vorba despre poștașul de origine franceză, Ferdinand Cheval. Bărbatul care provine dintr-o familie săracă de țărani, s-a născut într-o comună din Franța. Ferdinand a renunțat la școală pe când avea doar 13 ani, devenind astfel ucenicul unui brutar. Cu toate acestea, după câțiva ani de ucenicie a renunțat și la această meserie devenind poștaș în Hauterives, Franța.

Se pare că această alegere a dus la un accident benefic care l-a făcut pe Ferdinand să creeze impresionanta clădire, deși nu avea nici un fel de studii în acest domeniu. Haideți să vedem cum i-a venit ideea poștașului de a construi ”Palatul Ideal”.

S-a împiedicat de o piatră și i-a venit inspirația

Foarte interesant este cum i-a venit ideea de a construi palatul. Mai exact, într-o zi de aprilie a anului 1879, în timp ce își făcea rondul, Cheval a dat peste o piatră care arăta ciudat, de care s-a împiedicat. Bărbatul a luat piatra acasă, iar a doua când s-a întors în acel loc a găsit mai multe pietre, care păreau la fel de frumoase pe care le-a adunat.

”Mergeam foarte grăbit când piciorul meu s-a prins de ceva care m-a făcut să mă împiedic câţiva metri mai departe, am vrut să ştiu cauza. Într-un vis pe care îl avusesem, construisem un palat, un castel sau grote, nu pot să exprim clar. Nu am spus nimănui despre el, de frică să nu fiu ridiculizat sau să nu mă simt eu ridicol. Apoi, 15 ani mai târziu, când aproape că îmi uitasem visul, când nu mă gândeam la el deloc, piciorul meu mi-a reamintit de el.

Piciorul a dat peste o piatră care aproape m-a făcut să cad. Voiam să văd ce era. Era o piatră de o formă atât de ciudată încât am pus-o în buzunar ca să o pot admira. A doua zi, am mers în acelaşi loc. Am găsit mai multe pietre, chiar mai frumoase, pe care le-am adunat laolaltă pe loc şi m-a cuprins entuziasmul”, spunea Cheval, citat de Howard Becker în ”Art Worlds”, potrivit adevarul.ro.

Poștașul care a construit un palat, în 33 de ani, cu pietre adunate de pe drum
Poștașul care a construit un palat, în 33 de ani, cu pietre adunate de pe drum / FOTO: facteurcheval.com

Astfel, admirând pietrele, lui Ferdinand Cheval i-a venit inspirația, iar în fiecare zi când trecea prin acel loc, le punea în buzunar și le ducea acasă. Ulterior, poștașul s-a gândit că va avea nevoie de un coș pentru ca să poată să adune mai multe pietre, iar apoi a ajuns la o roabă.

Poștașul a construit Palatul în 33 de ani

Așadar, vreme de 33 de ani de zile, Ferdinand Cheval a continuat să adune pietrele. Ziua lucra ca poștaș, iar noaptea își construia marea capodoperă, ”Le Palais Ideal”. Bineînțeles, ideea poștașului a fost ridiculizată de vecinii săi care râdeau de el și îl criticau.

În celebrul palat se regăsesc statuete reprezentând struţi, elefanţi sau urşi. Deți poștașul a vrut să fie îngropat în interiorul operei sale, autorităţile franceze nu au aprobat acest lucru. Așadar, la vîrsta de 80 de ani, Ferdinand Cheval şi-a construit un cavou impresionant, în acelaşi stil. După 45 de ani de la moarte sa, în 1969, clădirea a fost declarată monument istoric, iar în 1993 a fost restaurat, fiind vizitat în anii următori de foarte mulți turiști.