Home » Life & Style » Timp liber » Rețetă de sirop de mentă. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de sirop de mentă. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Ileana Mladinoiu / 24.08.2021, 10:49
Rețetă de sirop de mentă. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

În general, siropurile se prepară din sucuri de fructe, la care se adaugă zahăr în cantitate suficientă pentru a asigura conservarea lor. Ele se pot prepara fie la rece, fie la cald. Cealaltă categorie de siropuri o constituie siropurile din plante, cum ar fi cimbrul, socul, isopul, menta etc.

Menta – beneficii

Menta este renumită pentru numeroasele sale beneficii. Studiile i-au demonstrat puterea antioxidantă, rolul său pozitiv asupra digestiei, faptul că ameliorează greața sau calmează durerea.

Frunzele de mentă sunt excelente pentru gătit, dar și pentru una dintre rețetele preferate de sezon: siropul de mentă. Acesta are un gust autentic, este consumat cu multă plăcere și, fără îndoială, este bun pentru sănătate.

Ce poate fi mai răcoritor pe caniculă decât menta fără coloranți și alți aditivi aflată într-un sirop preparat acasă la tine! Mai ales că planta crește foarte ușor atât în aer liber, cât în interior.

Se poate recolta mentă proaspătă din primăvară până la sfârșitul verii.

Rețetă de sirop de mentă. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Sirop de mentă

Rețetă de sirop de mentă. De ce ai nevoie și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi

Ingrediente

Lista de ingrediente pentru 1 l de sirop:

  • 700 ml de apă;
  • 700 g de zahăr;
  • zeamă de la o lămâie;
  • aproximativ douăzeci de crenguțe de mentă sau 100 g de frunze.

Mod de preparare

Pregătiți mai întâi un sirop de zahăr amestecând într-o cratiță cele 700 g de zahăr cu 700 ml de apă.

Încălziți acest amestec până fierbe, apoi reduceți focul și lăsați-l să mai fiarbă trei minute. În această etapă, se obține un sirop ușor de zahăr. Pentru un sirop mai gros, prelungiți timpul de gătit și lăsați apa să se evapore puțin mai mult.

În timp ce siropul se răcește, se curăță menta. Tulpinile fiind puțin amare, nu le folosiți. Așezați frunzele într-un castron, clătiți-le și tocați-le mărunt. Se cântăresc aproximativ 100 g de frunze de mentă.

Se toarnă frunzele de mentă tocate în sirop. Unele gospodine folosesc blenderul. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat peste noapte.

A doua zi, strecurați, apăsând bine frunzele de mentă în strecurătoare pentru a vă putea bucura de toate aromele. Îmbuteliați siropul și dați-l la frigider.

Se poate consuma cu câteva cuburi mici de gheață, imediat ce l-ați terminat de preparat (desigur după ce s-a răcit la temperatura camerei) cu lămâie sau în diverse alte deserturi: budinci, sufleuri, salate de fructe, frișcă etc.

Conservarea și sterilizarea siropului de mentă de casă

Siropul de mentă de casă poate fi păstrat o lună în frigider (dar cei mai dornici/”lacomi” îl consumă chiar într-o săptămână). Siropul natural se păstrează mai puțin bine decât produsele industriale, deoarece- din fericire – nu este plin cu conservanți.

Însă, dacă veți dori să păstrați mai mult de o lună siropul, va trebui să opăriți sticla și să o umpleți cu siropul care fierbe. Închideți imediat pentru a steriliza.

Acest sirop se va păstra afară, nu în frigider, și va fi protejat de lumină până la deschiderea sticlei.

Totuși cel mai bine ar fi să-l păstrați la rece, ca să-i savurați aroma în decurs de o lună.