Home » Cum să faci orice » Cum se face siropul din flori de tei. Ai nevoie doar de 4 ingrediente

Cum se face siropul din flori de tei. Ai nevoie doar de 4 ingrediente

Alexandru Cazacu / 03.07.2021, 11:03
Cum se face siropul din flori de tei. Ai nevoie doar de 4 ingrediente

Atunci când se culeg florile de tei, multe dintre gospodinele din România fac din acestea un sirop deosebit. Această licoare minunată poate fi folosită la mai multe limonade și băuturi nonalcoolice, dar poate fi și un topping perfect pentru clătite, înghețată sau diverse prăjituri. În următoarele rânduri, îți vom spune cum se face siropul din flori de tei și care sunt ingredientele de care vei avea nevoie.

Cum se face siropul din flori de tei

Pentru rețeta pe care o vom prezenta în continuare este recomandat ca florile de tei să fie culese imediat după ce au înflorit. De asemenea, este important să scuturați bine florile de praf și de unele insecte care se pot ascunde printre ele. După cum spuneam rețeta nu este dificilă și vei avea nevoie doar de câteva ingrediente. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum se face siropul din flori de tei.

Ingrediente

  • 200 g de flori de tei
  • 2,5 l de apă
  • 4 lămâi
  • 400 g de zahăr
  • plus 400 ml de nectar de agave sau miere de albine (sau se pot folosi încă 400 g de zahăr)

Modul de preparare

Mai întâi, vom scutura bine florile de tei și le vom trece pe sub un et de apă rece. Mai departe, vom pune la foc într-o oală apa, zahărul și nectarul de agave și lasă-le până când se dizolvă zahărul, iar amestecul atinge punctul de fierbere (dacă vrei ca siropul să fie mai vâscos, atunci lasă oala mai mult timp pe foc). Acum, dacă îți place consistența, dă la o parte oala de pe foc și adaugă florile de tei, sucul de la cele patru lămâi și coaja de la una dintre ele. Amestecă bine și lasă lasă oala la temperatura camerei până se răcește.

După ce s-a răcit, dăm oala acoperită cu un capac la frigider și lăsăm la infuzat timp de trei sau patru zile. După ce a trecut și această perioadă, strecurăm siropul cu ajutorul unei site și îl punem în sticle cu capac. Acestea trebuie să fie păstrate la frigider sau în locuri răcoroase.

Cum se face siropul din flori de tei. Ai nevoie doar de patru ingrediente
Cum se face siropul din flori de tei

Flori de tei, beneficii

Încă din cele mai vechi timpuri, atât florile, cât și frunzele de tei, au fost folosite pentru tratarea unor afecțiuni, datorită nenumăratelor beneficii pe care le aduc sănătății organismului uman. Acestea conțin uleiuri esențiale, aminoacizi și zaharuri cu efecte neurosedative și antispastice, foarte benefice pentru persoanele care se confruntă cu insomnie, stres și nervozitate.

De asemenea, ceaiul făcut din flori de tei este foarte bun și în cazul răcelilor, a gripei sau a mai multor infecții respiratorii. Ba chiar mai mult de atât, acesta poate fi util și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, pentru că are un efect diuretic și reglează tranzitul intestinal.

Pe lângă toate acestea, ceaiul din flori de tei aduce beneficii și celor care se confruntă cu incontinența urinară sau cu pietrele la rinichi. De asemenea, cearcănele și iritațiile pot fi ameliorate cu ajutorul infuziei din flori de tei, potrivit csid.ro.