Home » Când, unde, cum » Roșia, fruct sau legumă? Opt curiozități despre roșii

Roșia, fruct sau legumă? Opt curiozități despre roșii

Alexandru Cazacu / 05.09.2021, 10:51
Roșia, fruct sau legumă? Opt curiozități despre roșii

Conform statisticilor, roșiile se numără printre cele mai consumate alimente la nivel mondial. Roșia face parte din familia Solanaceelor și a ajuns în România abia după anii 1700. Deși le consumăm zilnic, există multe lucruri mai puțin cunoscute despre roșii. Așadar, noi îți vom spune în următoarele rânduri dacă roșia este fruct sau legumă și îți vom prezenta totodată și o serie de curiozități despre roșii.

Ce este roșia, fruct sau legumă?

Cu siguranță, v-ați pus cel puțin odată această întrebare. Ei bine, în caz că nu știați deja, din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe. Ba chiar mai mult de atât, UE a decis oficial 2001 că roșia nu este o legumă, ci un fruct. De ce este roșia un fruct? Ei bine, acest lucru se datorează semințelor sale.

Mai exact, fructele apar și se dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, iar acest lucru este valabil și în cazul roșiilor. Tot din punct de vedere botanic, atât vinetele, castraveții, cât și dovleceii sunt de asemenea fructe.

Curiozități despre roșii

Acum că știm că roșia este un fruct, vă vom prezenta și o serie de curiozități despre roșii. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre aceste fructe pe care le consumăm zilnic.

Cu toate că majoritatea dintre noi păstrăm roșiile în frigider, se pare că nu este recomandat să facem acest lucru. Potrivit specialiștilor, aerul rece din frigider le alterează textura. Așadar, pentru a-și păstra gustul și calitățile, este indicat ca roșiile să fie păstrate la temperatura camerei.

Roșia este un fruct sau o legumă?
Iată câteva curiozități despre roșii

Poate părea incredibil, însă frunzele și codițele roșiei sunt considerate a fi otrăvitoare. Asta din cauza conținutului de atropină. Așadar, în urma consumului de codițe și frunze de roșii pot apărea dureri de stomac și stări de agitație.

Ai tenul gras? Ei bine, datorită conținutului bogat de acid, roșiile sunt perfecte pentru a fi folosite în această situație. Totodată, substanțele din roșii pot fi utilizate și la curățarea tenului.

Pentru o perioadă, în secolul al XVII-lea se credea că roșiile sunt otrăvitoare, asta deoarece unii nobilii se îmbolnăveau sau chiar mureau după ce le consumau. Ulterior s-a aflat că aceștia mureau de fapt din cauza vaselor din aliaj și plumb în care erau servite roșiile, pentru că aciditatea forma o substanță otrăvitoare.

Lucruri mai puțin știute despre roșii

Cu siguranță, nu mulți știu că cea mai mare roșie din lume a fost cultivată în Statele Unite ale Americii. Fructul cântărea nu mai puțin de 3,5 kilograme și a fost folosit pentru prepararea sanvișurilor pentru 21 de persoane.

Un alt lucru mai puțin cunoscut despre aceste fructe îl reprezintă faptul că în lume există aproximativ 10.000 de varietăți de roșii.

Deși pare să fie de prin părțile noastre, roșia este originară din America de Sud. Aceasta era crescută de către azteci și incași, iar primul soi de roșii era de fapt galben. Acestea au ajuns în Europa mai târziu, iar italienii le-au denumit ”mere de aur” (pomodoro).

Știați că cel mai mare producător de roșii este China? În acest clasament, pe locul al doilea este situată SUA.