Home » Life & Style » Timp liber » Satul întunecat din Italia. Motivul pentru care acest loc nu avea soare 83 de zile pe an

Satul întunecat din Italia. Motivul pentru care acest loc nu avea soare 83 de zile pe an

Alexandru Cazacu / 29.06.2021, 13:07
Satul întunecat din Italia. Motivul pentru care acest loc nu avea soare 83 de zile pe an

Poate părea incredibil acest fapt, însă, în Europa există o așezare care nu avea soare 83 de zile pe an. În continuarea articolului, vă vom spune despre ce localitate este vorba și din ce cauză se întâmpla acest lucru în satul întunecat din Italia.

Satul întunecat din Italia. De ce nu avea soare 83 de zile pe an

Mai exact, este vorba despre Viganella, un sat din nordul Italiei, ai căror locuitori, până în anul 2006, nu vedeau soarele 83 de zile pe an. Cu toate acestea, haideți să vedem de ce se întâmpla acest lucru. Situat la poalele Alpilor, în perioada sezonului rece, mica localitate nu avea lumină de la soare, din cauza unui versant din apropiere.

Ei bine, se pare că autoritățile au rezolvat până la urmă această problemă. Cum au făcut asta? Ei bine, primarul localității de la vremea respectivă, Pierfranco Midali, a comandat o oglindă uriașă de 8 metri în lungime și 5 metri în lățime, pe care a poziționat-o pe culmile muntoase din jur. Aceasta a fost concepută în așa fel încât să urmărească mișcarea Soarelui și să reflecte razele acestuia chiar în centrul localității.

Cu toate acestea, proiectul nu a fost deloc unul ieftin, lucrarea ajungând să coste peste 100.000 de euro. Însă se pare că suma investită a meritat, deoarece oamenii din centrul satului Viganella (în jur de 200) se pot bucura acum de lumina soarelui și în perioada iernii. Acesta nu este singurul loc unde s-a realizat un astfel de proiect. Un sistem similar de oglinzi a fost construit după aproximativ cinci ani, în Rjukan, un oraș industrial din Norvegia.

Satul întunecat din Italia. De ce nu avea soare 83 de zile pe an
Satul întunecat din Italia. De ce nu avea soare 83 de zile pe an

Cele mai întunecate locuri din lume

Printre cele mai întunecate locuri de pe glob se află și orașul Torshavn din Danemarca, fiind considerat orașul cel mai înnorat din Insulele Feroe. Aici soarele se arată doar 35 de zile pe an. Cu toate acestea, nivelul bun de trai de aici, îi face pe locuitorii acestui oraș să ducă o viață frumoasă și liniștită. De asemenea, clădirile din acest oraș sunt vopsite în culorile curcubeului, iar panorama este extrem de luminoasă mereu.

Însă, în lume există locuri și mai întunecate. Se pare că cel mai întunecat loc din lume este o micuță localitate numită Olonkinbyenpe, de pe insula Jan Mayen. Aici locuiesc doar câteva persoane care lucrează în cercetare. Insula aparține Norvegiei și are doar 34 de zile însorite pe an, în rest întunericul deține controlul. În ciuda acestui lucru, insula este deosebit de frumoasă datorită naturii neatinse de construcții și fabrici.

După cum vă spuneam mai sus, tot în Norvegia se află și orașul Rjukan unde soarele nu răsare timp de șase luni de zile, iar în celelalte luni, asta depinde doar de noroc. Așadar, acest oraș este în fruntea listei pentru că este situat între munți la altitudine mică, unde soarele nu poate pătrunde. Cu toate acestea, pentru a rezolva problema soarelui, autoritățile din Rjukan găsit o soluție. Așadar, în anul 2013 s-au montat oglinzi pe munte pentru ca lumina soarelui să fie reflectată spre oraș.