Secretul cartofilor prăjiți. Cum faci cartofi prăjiți crocanți la exterior și moi la interior. Cartofii prăjiți se află în topul celor mai consumate alimente, deoarece sunt absolut delicioși și se prepară foarte repede. Însă, oricât de mult ne dăm silința avem impresia că nu ne ies la fel de buni ca la restaurant. Care să fie secretul? Ei bine, în acest material veți afla cum se fac cartofii prăjiți cocanți la exterior și moi la interior.
În prezent, cartofii prăjiți sunt renumiți în toată lumea, dar aceștia au fost gătiți pentru prima dată în Belgia. Așa cum era de așteptat, în Bruxelles cartofii prăjiți sunt cea mai comună mâncare stradală. Acest fel de mâncare are chiar și o dată în care se celebrează. Astfel, în ziua de 13 iulie se sărbătorește Ziua Modială a cartofilor prăjiți.
Deși este un tip de mâncare atât de cunoscut și consumat în toată lumea, multă lume întâmpină probleme atunci când vine vorba să-l prepare acasă. Ba ies prea uscați, ba ies prea moi, ba se ard, iar dacă ar fi să descriem cartofii prăjiți perfecți sunt cei crocanți la exterior, moi la interior și nu foarte subțiri. Bineînțeles, aceștia se pot consuma îmreună cu diferite sosuri precum cel de usturoi, maioneză, ketchup sau alte condimente. În continuare vă vom prezenta, pas cu pas, cum se prepară o porție de cartofi prăjiți ca la restaurant.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]– Primul pas pentru o porție de cartofi prăjiți perfectă este chiar alegerea tipului de cartof. Da, ai auzit bine! Unii cartofi se rumenesc rapid, în timp ce alții nu se rumenesc deloc. Specialiștii recomandă să alegi cartofii cu coaja mai galbenă, deoarece au o structură fermă care nu se înmoaie în uleiul încins.
– Al doilea pas este curățarea cartofului cât mai bine. Trebuie să ai mare grijă și să îndepărtezi toate porțiunile care sunt stricate, deoarece cartofii vor avea un gust amar. De asemenea, este foarte important să-i tăiem în formă de fâșii lungi, fără denivelări. În acest scop se poate folosi mandolina sau cuțitul.
– Mai departe reglăm aragazul la o temperatură de 140-150 de grade celsius și prăjim cartofii în ulei, timp de maximum zece minute. Acest proces are rolul de a prepara amidonul din cartof.
– Se scot, se pun pe un prosop de hârtie și se lasă să se răcească complet. O altă metodă este aceea de a-i pregăti în cuptorul cu microunde. Odată ce centrul cartofului a fost gătit, se dă temperatura la 180 de grade celsius și se pune un strat de cartofi pentru prăjitul final. Aceasta este etapa în care cartofii vor deveni crocanți, iar căldura ridicată îi va rumeni. Astfel, proteinele și zaharurile din cartof vor reacționa și vor căpăta o culoare aurie deosebită. După ce sunt gata se scot pe prosop de hârtie care să absoarbă tot uleiul.
Cum îi mănânci? Acest lucru rămâne la aprecierea ta. Cartofii prăjiți se pot consuma simpli sau ca garnitură la friptură, burger, shaorma sau cu dressing de mujdei, ketchup, sos tzatziki.