Home » Life & Style » Timp liber » Sigur nu bănuiai asta! De ce săbiile otomanilor erau curbate

Sigur nu bănuiai asta! De ce săbiile otomanilor erau curbate

Alexandru Cazacu / 05.09.2021, 17:29
Sigur nu bănuiai asta! De ce săbiile otomanilor erau curbate

De-a lungul timpului, multe popoare au fost cucerite de armatele Imperiului Otoman. Evident, la vremea respectivă era foarte important ca ostașii să fie echipați cu cele mai bune arme. În caz că nu știați acest lucru, unele dintre cele mai bune săbii din trecut erau cele curbate ale otomanilor. Cu toate acestea, care o fi fost motivul pentru care săbiile acestora erau curbate? Ei bine, acest lucru îl veți afla în continuare.

De ce erau curbate săbiile otomanilor. Cu siguranță nu știai acest lucru

Potrivit istoricilor, arma favorită a soldaților otomani era iataganul. Se pare că acesta a fost inspirat din săbiile din Grecia antică kopis și de falcata folosită de războinicii spanioli. În ceea ce privește iataganul, aceasta era o sabie lungă, cu o lamă curbată, tăișul pe muchia interioară și un canal pe unde se putea scurge sângele inamicilor.

Lama iataganelor era fabricată din oțel de damasc, putea avea o lungime cuprinsă între 60 și 80 de centimetri și era îndoită în două direcții diferite. De cele mai multe ori, lama iataganului era gravată cu fir de aur sau argint. Ei bine, în ceea ce privește curbura acesteia, după cum spuneam era descendentă în partea inferioară a lamei. În acest fel, iataganul avea o capacitate incredibilă de reteza. Așadar, alături de vârful ascuțit, această sabie curbată era o armă extrem de letală, iataganul fiind superior săbiilor greoaie ale europenilor.

Mânerul din fildeș specific iataganelor

De asemenea, iataganele ienicerilor otomani aveau un mâner din fildeș sau din argint și ieșea în evidență prin două plăsele bifurcate concepute anumit pentru ca iataganul să fie mai ușor de mânuit. De asemenea, acestea avea rolul de a împiedica sabia să-i scape ienicerului din mână în timp ce era mânuită.

Iataganele erau ținute într-o teacă din lemn, îmbrăcat în oțel, și prezenta diferite decorațiuni din aur și argint. De asemenea, teaca iataganului avea o terminație care reprezenta de obicei un animal fantastic.

De ce erau curbate săbiile soldaților otomani
De ce erau curbate săbiile soldaților otomani. Acesta este motivul pentru care aceste arme erau foarte periculoase

De unde vine denumirea iataganelor

Ei bine, răspunsul e foarte simplu. Denumirea acestei săbii vine de la numele unui oraș din sud-vestul Turciei (Yataganm), care a fost cucerit de Osman Bey. În vreme de război, căpetenia turcilor selgiucizi își lua numele de Yatagan Baba, după numele fierarului său. Așadar, după cucerirea așezării, acest nume a fost preluat atât de oraș, cât și de sabia ienicerilor. În următorii ani, iataganele au fost fabricate în toate marile orașe ale Imperiului Otoman.

Cu toate acestea, în funcție de modul în care era purtată această sabie, ea mai era denumită și yatabilen. Cu siguranță, iataganul este originar din Orient, însă unii sunt de părere că țară de proveniență a acestora este de fapt India. Însă, potrivit unor surse istorice, iataganul ar fi originar din Asia, din unele regiuni locuite de triburi turcice. Oricare ar fi originea acestor arme, cu siguranță iataganul a devenit de-a lungul vremii foarte popular, ajungând chiar și în Peninsula Balcanică, mai ales în perioada în care Imperiul Otoman se extindea.