Home » Life & Style » Timp liber » Sirop din flori de salcâm – cum se face și de ce ai nevoie. Rețeta pas cu pas

Sirop din flori de salcâm – cum se face și de ce ai nevoie. Rețeta pas cu pas

Manolică Anca / 29.05.2022, 13:15
Sirop din flori de salcâm – cum se face și de ce ai nevoie. Rețeta pas cu pas

Dacă salcâmii sunt în floare, este musai să ne bucurăm de aroma și beneficiile florilor în diverse rețete. În articolul de mai jos vom prezenta o rețetă de sirop concentrat din flori de salcâm, pe care ar trebui neapărat să o prepari și tu. Te vei putea bucura de savoarea siropului în zilele toride de vară, stând pe terasă cu prietenii.

Sirop concentrat din flori de salcâm

Este gustos, parfumat și va fi o încântare de savurat în zilele călduroase de vară, cu apă minerală sau cuburi de gheață. Dar îți va prinde bine și iarna, deoarece vei putea îndulci cu el ceaiuri sau diverse deserturi.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a prepara acest tip de sirop, nu sunt necesare prea multe ingrediente. În schimb, se face în mai multe etape. Descoperă toți pașii în rândurile de mai jos.

Pentru început, este bine să cunoști și câteva aspecte despre florile de salcâm. Dacă alegi să le culegi tu singur, ei bine, află că momentul oportun pentru asta este după prânz, când razele de soare sunt mai puternice, iar inflorescența este deschisă la maximum. De asemenea, culege-le pe cele din salcâmii ceva mai îndepărtați de șosele, pentru a te asigura că florile nu sunt pline de praf.

După ce ai terminat de adunat, separă-le de codițe și clătește-le bine în mai multe ape reci. La final, se lasă la scurs într-o sită.

Sirop din flori de salcâm
Sirop din flori de salcâm

Cum prepari sirop concentrat din flori de salcâm

Se pune apa la fiert într-o oală mai înaltă, iar când atinge punctul de fierbere, se adaugă florile de salcâm bine scurse. Se dă focul la mai mic și se lasă florile de salcâm să fiarbă, pentru aproximativ 30-40 de minute. La final, se stinge focul și se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie curat sau cu un tifon. Se lasă la infuzat circa 24 de ore.

În următoarea zi, se strecoară lichidul printr-un tifon curat și se storc bine florile pentru a nu se pierde din aroma lor. Pentru început, se pune zahărul, după care oala se așază iar pe foc, la intensitate medie. Se amestecă cu o spatulă până când zahărul se topit, după care se dă focul la minim și se lasă să fiarbă până când scade consistent, aproape la jumătate.

Orientativ, consistența siropului trebuie să fie puțin mai fluidă decât cea pentru rețeta de dulceață.

Între timp, lămâia se spală bine, se taie felii sau bucăți mai mici și se pune în oală, cu 15 minute înainte de a stinge focul. Totodată, este bine să se facă și sterilizarea borcanelor. Siropul ar fi bine să fie pun în recipiente mai mici, pentru a fi consumat tot odată, când se desface.

Se sterilizează sticlele sau borcanele și se pune siropul fierbinte în ele. Se storc bine și feliile de lămâie, pentru a prinde și aroma bună a acestora. În plus, sucul de lămâie împiedică zaharisirea siropului, dacă este păstrat pe o perioadă mai lungă de timp.

Capacele se închid foarte bine, după care recipientele se învelesc într-o pătură și se lasă acolo până se răcesc definitiv. Ulterior, se depozitează într-un loc răcoros și ferit de lumină.

Spor în bucătărie și poftă bună!