Home » Life & Style » Timp liber » Studiu: Pisicile își amintesc nume. Ce alte lucruri noi au mai descoperit specialiștii despre simpaticele feline

Studiu: Pisicile își amintesc nume. Ce alte lucruri noi au mai descoperit specialiștii despre simpaticele feline

Alexandru Cazacu / 24.05.2022, 11:49
Studiu: Pisicile își amintesc nume. Ce alte lucruri noi au mai descoperit specialiștii despre simpaticele feline

Este posibil ca pisica ta să nu vină când o strigi, însă asta nu înseamnă că nu ascultă, ci doar te ignoră. Studii recente sugerează că pisicile domestice pot împărtăși unele dintre aceleași abilități de recunoaștere a limbii întâlnite frecvent la câini. În caz că nu știați, pisicile își pot aminti numele lor din mai multe cuvinte pe care le rostești. Ce alte lucruri au mai descoperit oamenii de știință despre simpaticele feline, puteți afla mai departe.

Pisicile își amintesc nume și chiar ne ascultă discuțiile

Într-un articol din 2019 publicat în revista Scientific Reports, o echipă de cercetători japonezi a au demonstrat că pisicile își pot recunoaște propriile nume într-o serie de cuvinte rostite. Acum, alte cercetări ale unora dintre aceiași oameni de știință sugerează că aceste animale pot recunoaște și numele altor feline cu care sunt familiarizate.

În noul studiu publicat pe 13 aprilie, oamenii de știință au studiat 48 de pisici domestice. Pentru fiecare animal, cercetătorii au redat o înregistrare audio a proprietarului, strigând de mai multe ori la rând numele altei pisici cu care acesta era familiarizat, potrivit Live Science.

Ei bine, după cel de-al patrulea apel, cercetătorii i-au arătat pisicii participante o imagine pe monitorul unui laptop. În două dintre cele patru încercări, imaginea arăta chipul pisicii pe care proprietarul a chemat-o, în timp ce în încercările rămase, imaginea a arătat fața unei pisici necunoscute.

Studiul care a demonstrat că pisicile își amintesc nume
Studiul care a demonstrat că pisicile își amintesc nume

Ce au descoperit oamenii de știință

Cercetătorii au descoperit că pisicile se uitau adesea la monitor mai mult timp când în imagine apăreau pisicile necunoscute. Acest lucru sugerează că pisicilor le-au fost încălcate așteptările și că încercau să înțeleagă de ce numele și fețele nu se aliniau.

„Am demonstrat că pisicile se așteaptă la o anumită față atunci când aud numele specific al unui prieten. Acest studiu oferă dovezi că pisicile leagă numele unui animal familiar și fața corespunzătoare fără o pregătire explicită”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Fiecare cuvânt uman are semnificații referențiale și evocă o imagine mentală vizuală atunci când este auzit. Ei bine, această proprietate a limbajului pare să fie prezentă, într-o oarecare măsură, și la animale, în principal în cazul comunicării vocale intraspecifice.

Pisicile ne ascultă conversațiile

În noul studiu, cercetătorii au descoperit că, pe lângă faptul că își știu propriile nume, pisicile pot recunoaște și numele altor pisici pe care le cunosc. Ba chiar mai mult de atât, drăguțele feline pot cunoaște chiar și numele persoanelor care locuiesc în aceeași casă cu ele.

„Ceea ce am descoperit este uimitor. Vreau ca oamenii să știe adevărul. Felinele nu par să asculte conversațiile oamenilor, dar de fapt o fac”, a precizat Saho Takagi, de la Universitatea Azabu din Japonia.

Este cunoscut faptul că, la fel ca și câinii, pisicile își recunosc stăpânii, dar și expresiile faciale ale acestora. Recunoscându-le vocea, ele o potrivesc cu fața stăpânilor lor. Așadar, noul studiu a arătat că, deși par distante, aceste animale ne-au ascultat pe ascuns tot timpul.