Home » Life & Style » Timp liber » Telefoanele Android pe care e bine să le eviți. Motivul pentru care nu mai sunt utile

Telefoanele Android pe care e bine să le eviți. Motivul pentru care nu mai sunt utile

Manolică Anca / 11.11.2020, 09:54
Telefoanele Android pe care e bine să le eviți. Motivul pentru care nu mai sunt utile

Dacă ai mai multe telefoane vechi prin casă, ar fi bine să le verifici. Este posibil ca multe dintre ele sa nu mai funcționeze la standardele anului în care ne aflăm. Iată care sunt telefoanele Android pe care e bine să le eviți. Motivul pentru care nu mai sunt utile

Telefoanele Android pe care e bine să le eviți

În acest moment, în lume există peste trei miliarde de telefoane care rulează sistemul de operare Android. Doar că unele dintre ele deja nu mai sunt utile, fiind depășite de evoluția continuă a tehnologiei. Astfel, acestea nu reușesc să mai acceseze multe site-uri.

Android-ul e un sistem de operare foarte popular la nivel mondial pe care multe dispozitive îl rulează. Doar că, telefoanele care sunt deja vechi rulează versiuni vechi, de care nu te mai poți folosi în 2020.
Smartphone-urile cu Android 7.1 sau mai vechi nu vor mai putea fi de folos
Smartphone-urile cu Android 7.1 sau mai vechi nu vor mai putea fi de folos

Mai bine de un miliard de smartphone-uri cu versiuni vechi de software nu vor mai putea folosi multe dintre serviciile web. Din 11 ianuarie 2011, Let’s Encrypt, autoritatea non-profit care furnizează certificate de securitate gratuite pentru site-urile web, va renunța la parteneriatul cu IdenTrust, care îi furniza chei pentru certificatele de securitate DST Root X3. Let’s Encrypt este cel mai mare furnizor de astfel de certificate de securitate.

Nu vei mai putea folosi aceste telefoane Android

Pentru a fi mai ușor de înțeles această terminologie, venim cu un exemplu în acest sens: certificatele DST Root X3 sunt încă folosite de smartphone-urile cu Android 7.1 sau mai vechi, pentru a accesa site-urile cu HTTPS. Astfel, aceste smartphone-uri nu vor mai putea accesa site-urile care folosesc aceste certificate DST Root X3 și, având în vedere că, majoritatea site-urilor folosesc certificatele Let’s Encrypt, asta înseamnă că ele nu vor mai putea fi accesate.

La ora actuală, din cele peste trei miliarde de telefoane Android existente, 33,8% folosesc Android 7.1 sau o versiune mai veche. Asta înseamnă că peste 1 miliard de smartphone-uri nu vor mai putea accesa site-urile cu HTTPS care folosesc certificatele Let’s Encrypt, începând de anul viitor.

Peste 47 de milioane de domenii folosesc aceste certificate Let’s Encrypt, adică aproape de 30% din totalul site-urilor (158,7 milioane) care folosesc o companie cunoscută pentru furnizarea certificatelor. O alternativă pe care va trebui să o iei în calcul este folosite Firefox pentru a le deschide, pentru că acesta folosește propriul sistem de operare. Cel mai la îndemână îți va fi, evident, doar în versiunea desktop.

Telefoanele Android pe care WhatsApp nu va mai funcționa din 2021

WhatsApp nu va mai putea fi accesat de pe anumite dispozitive
WhatsApp nu va mai putea fi accesat de pe anumite dispozitive

Tehnologia este într-o evoluție continuă și nu ne este de mirare că auzim din ce în ce mai multe vești de genul. Astfel, mai multe modele vechi de telefoane care folosesc sistemul de operare Android nu vor mai avea acces, din 2021, la una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, WhatsApp Messenger.

Mai exact, WhatsApp va continua să funcționeze doar pe dispozitivele care au instalat un sistem de operare anterior Android 4.0.4, pentru toate celelalte dispozitive, WhatsApp funcționând la fel ca până acum.

Printre telefoanele Android care nu vor mai putea folosi această aplicație se numără Samsung Galaxy S2, Motorola Droid Razr, LG Optimus Black sau HTC Desire.