Home » Life & Style » Timp liber » Top 3 piese de teatru la care să mergi cu iubitul ori iubita

Top 3 piese de teatru la care să mergi cu iubitul ori iubita

Ileana Mladinoiu / 23.10.2021, 14:17
Top 3 piese de teatru la care să mergi cu iubitul ori iubita

Teatrul a fost întotdeauna un loc simbolic și grandios. Decorațiunile sunt, după vremuri, mai mult sau mai puțin căutate, intrigile mai mult sau mai puțin complexe.  Genurile teatrale existente sunt foarte variate și posibilitățile de reprezentare sunt aproape nesfârșite. Chiar și astăzi se scriu piese noi. Aceste piese sunt puse în scenă și apoi jucate în fața unui public la fel de entuziast ca la originea teatrului. Prin urmare, autorii de teatru scriu piese cu scopul exclusiv de a le pune în scenă și de a le reprezenta?

Teatrul, o modalitate frumoasă de petrecere a timpului liber

Molière în prefață la „Doctorul zburător” afirmă că comediile sunt făcute doar pentru a fi jucate. Nu trebuie neglijat faptul că el însuși și-a scris piesele, le-a regizat și le-a interpretat.

Într-adevăr, teatrul, provenind din grecescul „theatron” care înseamnă „acțiunea de a fi văzut”, a apărut încă din antichitate în Grecia. Acest termen desemnează nu numai arta performanței în fața unui public folosind vorbirea și limbajul corpului, ci și un anumit gen literar care împacă literatura și spectacolul.

Alfred de Musset contrazice ideea făcând aceste piese doar pentru lectură.
În primul rând, este adevărat că raționamentul lui Molière este urmat istoric. Inițial, piesele au fost scrise rar, deoarece puțini oameni știau să citească. În Grecia antică, teatrul era asociat cu spectacolul, el exista doar pentru reprezentarea lui, iar improvizația a ocupat un loc important.

Succesul teatrului Commedia dell’arte, unde actorul joacă dintr-o simplă pânză și deci mizează pe improvizație, dovedește interesul publicului pentru o producție fără un text bine întemeiat.

Am făcut această scurtă introducere, fiindcă e bine să știm dacă o piesă de teatru trebuie să fie doar citită și nu reprezentată pe scenă. Concluzia este unanimă. Merită să vezi un spectacol de teatru despre care ai citit ceva recenzii sau ți-au fost recomandate de o persoană avizată.

Top 3 piese de teatru la care să mergi cu iubitul ori iubita

1. Stă să plouă

  • Regia: Lia Bugnar
  • Scenografia: Dragoș Buhagiar,
  • Muzica: Vlaicu Golcea
Top 3 piese de teatru la care să mergi cu iubitul ori iubita. Stă să plouă
Top 3 piese de teatru la care să mergi cu iubitul ori iubita. Stă să plouă

Din distribuție fac parte Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu, Anghel Damian.

În urmă cu 15 ani, la Green Hours (primul teatru independent din București), un loc istoric plin de amintiri, îndeosebi pentru iubitorii de teatru, „Stă să plouă” a prins viață.

Pe 8 august 2021, piesa s-a reinventat. Cu o distribuție diferită, alcătuită din 4 tineri actori extrem de talentați, piesa s-a jucat live online pe scena de la Green Hours, în prezența unui public restrâns.

De fapt, „Stă să plouă” este denumirea unui grup de tinere care cîntă “muzică ușoară” (pop). La început, doar în micuța garsonieră închiriată, un loc ideal de visat la turnee de binefacere pentru copiii din Africa, atunci când trupa va ajunge faimoasă și plină de bani.

Personajele interpretate de Ilona Brezoianu, Irina Antonie și Mădălina Craiu se află în pragul unei crize existenţiale. E ziua de plătit chiria, iar proprietarul (Anghel Damian) vine personal să încaseze banii. De aici pornește un întreg scandal care scoate la iveală toate frustrările, bucuriile, emoțiile și naivitatea personajelor care trăiesc inevitabilul proces de maturizare.

Mai mult, „Stă să plouă” poate fi considerată ca o odă adusă prieteniei. Fără telefoane mobile, ascultând muzică dance la casetofon,  tinerii sunt convinși că prietenia va salva omenirea. Sigur vorbim de o naivitate pe care ar trebui ca fiecare dintre noi să o păstrăm vie în inimile noastre pe măsură ce trece timpul.

Anghel Damian la final a mărturisit că experiența teatrului live online este „total diferită, deoarece a trebuit să se adapteze unor cerințe tehnice, astfel încât spectacolul să arate bine în timpul difuzării online. Așadar, este un amalgam între teatru și film, iar actorii sunt conștienți că fiecare cadru depinde de amplitudinea mișcărilor pe care le realizează”.

„Stă să plouă e momentul ăla suspendat în care urmează să se întâmple ceva…bun sau rău…nu mai are nici o importanţă…e starea de dinainte de…asta e stă să plouă!”, spune Lia Bugnar pe teatral.ro

Și ca să continuăm cu aceeași Lia Bugnar, regizorul, care mai spune despre „Stă să plouă”: „Un spectacol despre prietenie, copilărie, abuz, iubire, toate încăpînd, scamatoristic, într-o oală cu nouă cartofi care devin piure, sub ochii spectatorilor. Plus un cântec frumos care n-are legatură cu nimic, sau dimpotrivă.”

Simona Halep a venit de 4 ori la „Stă să plouă”, La Green Hours, a scris Lia Bugnar pe contul său de Facebook. Mai mult și-a adus și prietenii.

2. Micul infern, de Mircea Ștefănescu 

Scenă din Micul infern, de Mircea Ștefănescu 
Scenă din Micul infern, de Mircea Ștefănescu

O comedie despre iadul conjugal, așa cum numim, cei mai mulți dintre noi, instituția matrimonială, un spectacol care propune publicului contemporan – pentru care o căsnicie de peste patru decenii poate părea curată utopie -un elogiu al vieții de familie.

Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, în 1948, prin măiestria construcției și a dialogului, prin hazul și ironia replicilor, Micul Infern este o veritabilă comedie umană. O piesă la care vom afla dacă povara jugului conjugal se suportă mai ușor în trei și dacă micul infern al căsniciei se poate transforma în Paradis.(sursa tnb.ro)

3. Cursa de șoareci, de Agatha Christie

Al doilea spectacol regizat de Erwin Șimșensohn la TNB, după Memoria apei, este o montare captivantă, cu o distribuție de excepție, replici istețe, umor britanic rafinat și o intrigă palpitantă, al cărei deznodământ pare să se rescrie în mintea fiecăruia dintre noi, pe măsură ce apar noi indicii.

Fiecare personaj devine suspect, iar fiecare răsturnare de situație (o lovitură de teatru), în această nouă punere în scenă a uneia dintre cele mai faimoase piese de teatru din lume.

În Londra, Cursa de șoareci a avut premiera pe West End în 1952. Este considerat cel mai longeviv spectacol din istoria teatrului, jucându-se de aproape 66 de ani fără întrerupere: a avut deja peste 27000 de reprezentații, iar din distribuție au făcut parte de-a lungul timpului mai mult de 400 de actori. (sursa tnb.ro)

Ileana Mlădinoiu