Home » Life & Style » Timp liber » Top 5 cele mai rare culori de ochi din lume. Motivul pentru care ai ochii așa

Top 5 cele mai rare culori de ochi din lume. Motivul pentru care ai ochii așa

Violeta Badea / 08.04.2021, 17:19

Top 5 cele mai rare culori de ochi din lume. Motivul pentru care ai ochii așa. Primul lucru pe care îl observăm atunci când ne uităm la cineva sunt ochii și implicit culoarea acestora. Despre ochii verzi se spune că sunt cei mai rari din lume, dar trebuie să știți că există și persoane care au ochii violet. În acest material vă vom prezenta un top al celor mai rare culori de ochi din lume.

Top 5 cele mai rare culori de ochi din lume

Culoarea ochilor este determinată de cantitatea de melanină, mai exact de pigmentul negru din iris. Se spune că ochii închiși conțin foarte multă melanină, iar cei albaștri, o cantitate foarte mică din acest pigment. Celelalte culori de ochi, precum verde sau căprui, se deosebesc între ele datorită conținuturilor diferite din această substanță.

Cea mai întâlnită culoare a ochilor este maro, acest lucru înseamnă că aproximativ 50% din populația lumii are ochii căprui. Următoarea culoare care predomină este albastru, iar pe aceasta o regăsim la peste 600 de milioane de oameni. Dar sunt și persoane care au culori extrem de frumoase și de rare. În continuare vă prezentăm un top al celor mai rar întâlnite culori de ochi.

1. Ochii în două culori

Ochii in doua culori
Ochii in doua culori

Acești ochi sunt extrem de rari și apar la oamenii care au ochii albaștri sau verzi. Dacă analizezi cu atenție, vei observa că aceste persoane pot avea un inel maroniu în jurul irisului, înconjurat de un inel albăstriu sau de culoarea ambrei. De asemenea, persoanele care au ochii verzi, pot avea un inel maroniu în jurul zonei verzui. Aceste două combinații au și un nume: heterocromie centrală, iar uneori poate fi vorba de o afecțiune genetică.

2. Ochii de culoare violet

Sunt destul de rari și au rezultat din cauza faptului că melanina lipsește, iar lumina se reflectă albăstruie în corpul vitros. Se spune că persoanele care au această culoare a ochilor au probleme cu inima, iar un exemplu că acest lucru este adevărat este cazul actriței Elizabeth Taylor. Artista a avut probleme de inimă toată viața și a murit în urma unui atac de cord.

3. Ochii de culoare roșie

Ochii de culoare rosie
Ochii de culoare rosie

Nu este vorba de vampiri sau de un efect al blițului. Ochii acestor persoane nu conțin aproape deloc melanină, iar lumina trece prin el și reflectă hemoglobina din vasele sangvine de pe retină. Astfel, apare nuanța roșiatică. Persoanele acestea suferă de fotofobie sau strabism.

4. Ochii de culoare neagră

Unii oameni au ochii de un maro atât de închis încât pare negru, dar în realitate această culoare este extrem de rară. În cazul acestor persoane nu poți delimita pupila de iris, datorită cantității mari de melanină. Doar 1% din populaţia lumii are această nuanţă de ochi.

5. Ochii de culoarea chihlimbarului

ochii de culoarea chihlimbarului
ochii de culoarea chihlimbarului

Acești ochi conțin foarte puțină melanină și o cantitate mai mare de lipocrom, mai exact pigment de culoare galbenă. Ochii aceștia se mai numesc și ochi de lupt, deoarece seamănă foarte mult cu privirea acelor animale sălbatice. Persoanele care au această nuanță la ochi trăiesc mai mult în Brazilia.