Home » Life & Style » Tipuri de gelozie care pot condimenta o relație sau, dimpotrivă, o pot distruge  

Tipuri de gelozie care pot condimenta o relație sau, dimpotrivă, o pot distruge  

Ileana Mladinoiu / 26.10.2020, 13:23
Tipuri de gelozie care pot condimenta o relație sau, dimpotrivă, o pot distruge   

O definiție enciclopedică a geloziei nu credem că există. Știm doar că ea se manifestă atât la bărbați, cât și la femei și că diferă de la un cuplu la altul. Se mai spune că gelozia ar face parte integrantă din orice poveste de iubire și că se manifestă în funcție de gradul de atașament față de o persoană, de personalitatea fiecăruia dintre noi, de intensitatea acestui sentiment.

Tipuri de gelozie care pot condimenta o relație sau o pot distruge

Odată ce gelozia începe din diverse motive, mărunte uneori (un telefon din partea cuiva din afara familiei, o privire scurtă spre cineva necunoscut, de exemplu), nu se exprimă la fel de la o persoană la alta.

Gelozia moderată

 Se dovedește a fi o trăire măsurată, pe care o putem controla și care condimentează relația. De fapt, pentru persoana geloasă, gelozia moderată îi amintește de atașamentul față de celălalt.

 La partener se naște o anumită bucurie, o anumită satisfacție în a ști că celuilalt îi pasă de el. De obicei, când începe această formă de gelozie, baza este întotdeauna un motiv întemeiat.

Apoi pot apărea argumente, mai mult sau mai puțin intense în funcție de declanșator și de personalitatea celor doi parteneri. Insultele pot izvorî de peste tot, dar foarte rar două sau trei obiecte pot zbura în aer. De obicei, depinde de partenerul vinovat, cum se pricepe să-l liniștească pe celălalt și să-i reamintească care este locul său. Cel în culpă își cere scuze, iar viața își reia cursul normal.

Gelozia poate distruge o relație
Gelozia poate distruge o relație

Gelozia excesivă

Persoana geloasă simte constant că partenerul vrea să se ajungă la despărțire. Dacă, spre exemplu, colegul de birou sună la ora 19 pentru a-i aminti de un dosar uitat, gelosul vociferează că a sunat la o oră prea târzie.

Chiar și vărul cu care a crescut și copilărit  partenerul devine suspect și atunci gelosul urmărește să ne despartă de el. Omul gelos vânează cea mai mică urmă ce i se pare lui suspectă de infidelitate. Controlează hainele imediat ce venim acasă, caută prin buzunare și folosește toate trucurile pentru a obține parola telefonului și pentru a ne accesa convorbirile. Evident că avem de-a face cu o persoană paranoică.

Atunci e de înțeles că nu este un comportament sănătos, o trăire normală, declanșate de o anumită situație. Este o obsesie, prezentă constant și care va face din relație un adevărat iad.

Oricine știe că este aproape imposibil să trăiești în liniște cu o persoană care suferă de gelozie bolnavă. În acest caz, fie mergeți la un specialist pentru ajutor, fie găsiți o modalitate de a deveni terapeut și de a pune în aplicare anumite strategii, cu efecte pozitive numai dacă partenerii știu cum să exercite un anumit control de sine. Dacă bărbatul crede că soția lui este prea frumoasă atunci când merge să întâlnească anumiți parteneri de afacere, nu înseamnă neapărat că trebuie să o însoțească peste tot.

Există trei etape principale în orice relație. La început, interesul partenerilor unul față de celălalt este intens. Vor să-și petreacă toate zilele împreună, vor să meargă la film, să facă tot felul de activități pentru a întări legătura.

Apoi, vine faza mijlocie sau medie. Din când în când, fiecare își dorește să aibă propriul moment de singurătate. În sfârșit, vine sfârșitul relației, când sentimentele au scăzut total. Cei doi nu se mai susțin reciproc și se gândesc adesea la despărțire.

Spre final, un citat este demn de reținut: “Iubirea creează gelozie, dar gelozia ucide iubirea” (Regina Cristina a Suediei).