Home » Life & Style » Tocaniță de cartofi mănăstirească. Cea mai simplă și gustoasă rețetă de post

Tocaniță de cartofi mănăstirească. Cea mai simplă și gustoasă rețetă de post

Voicu Costin / 15.04.2022, 13:54
Tocaniță de cartofi mănăstirească. Cea mai simplă și gustoasă rețetă de post

Preoții, călugării și măicuțele din mănăstiri trec printr-un proces mai dificil, atunci când începe unul dintre cele patru posturi calendaristice de peste an. În prezent, Postul Mare al Paștelui este considerat cel mai greu post de ținut, asta pentru că este cel mai lung dintre toate, dar și pentru faptul că sunt doar doua dezlegări de peşte. Este considerat un post aspru, dar cu bunăvoință și rugăciune, românii pot reuși să ţină postul așa cum se cuvine. Haideți să aflam o rețetă de tocăniță de cartofi mănăstirească chiar de la unul din părinții bisericii!

Ce înseamnă postul negru în regim mănăstiresc?

Preoții, măicuțele și călugării, țin post negru timp de 40 zile, până la serbarea Sfintelor Sărbători de Paște. Părintele Mirea Vîrtejanu, de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, din București, ne-a vorbit despre importanța postului, din punct de vedere religios.

Acesta ne-a dezvăluit meniul mai strict pentru Postul Paștelui, pe care îl poate ține orice credincios fără probleme mari de sănătate.

„Post negru, cum țin preoții, înseamnă să nu mănânci nimic până la orele 15.00-16.00. Pentru prima masă, foarte bună este mâncărica de cartofi sau ghiveciul de legume, zacusca, fasolea păstăi sau boabe, năutul, lintea, ori ciorbiță de legume, salata de roșii, de varză sau de castraveți. Cel care vrea să pună și ulei în mâncare, poate adăuga, depinde cum poate ține fiecare postul. Ca desert, se pot consuma miere, gem, nuci, compot, dulceață. La cină puteți mânca puțină pâine, o ridiche sau un măr, o pară, covrigei, mâncare uscată. Atenție, însă, dacă țineți post negru și mâncați după orele 16.00, nu trebuie să ne îmbuibăm cu ciorbă, cu felul doi, cu un desert, cu miere, covrigi, plus o napolitană de post”.

Rețeta de cartofi mănăstirească, pentru Postul Paștelui

Părintele Mirea Vîrtejanu a ținut să împărtășească o rețeta simplă și bună de mâncare de cartofi, ușor de pregătit și cu ingrediente pe care toate gospodinele le au pe lângă casa lor.

Iată cum se prepară o tocăniță de cartofi mănăstirească, de post, cu sau fără ulei. Aveți nevoie de:

  • 5-6 cartofi mari
  • 2 cepe medii
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 2 ardei capia
  • țelină, o felie
  • un morcov
  • mărar și pătrunjel, câte o legătură
  • 2-3 linguri de ulei, depinde cum țineți postul
  • Condimente, după preferință: cimbru, o frunză de dafin, tarhon, piper și sare, un pic de boia de ardei dulce.

Mod de preparare

Cartofii, morcovul, țelina și ceapa se spălă bine, se curăță, apoi se taie cubulețe și se pun toate legumele într-o oală, alături de ardeiul roșu tăiat tot cubulețe. Se acoperă cu apă și se pun la fiert. După aproximativ 40 de minute, se adaugă condimentele și bulionul, 2 linguri, iar pe deasupra presărați pătrunjelul și mărarul, ambele tocate mărunt. Cei care doresc să pună în mâncare și ulei, legumele se călesc mai întâi în ulei, apoi se toarnă apă deasupra și se continuă rețeta de mai sus, potrivit ego.ro

Importanţa postului în viața omului

„În Postul Mare, să lăsăm deoparte cearta, bârfa și răutatea. Să ne mai punem lacăt la gură. Postul este lăsat de Dumnezeu încă de la Adam și Eva, postul își are obârșia în Rai. Postul ne ajută foarte mult, e simbolul că-l iubim pe Dumnezeu, postul este mijlocul cel mai bun să biruim lumea în fața nenorocirilor”.

Părintele a ținut să îndemne lumea la post, pentru că vremurile din prezent și cele ce vor urma, vor reuși să schimbe natura omului, fiind mai răi unii cu ceilalți, mai păcătoși, mai desfrânați. Doar rugăciunea și postul ne mai poate salva, iar Preotul Mirea Vîrtejanu încearcă să îi învețe pe români cum să postească și ce să facă în această perioadă grea încercată.