Home » Life & Style » Trăsătura de personalitate care este indiciu al unui IQ ridicat. Cercetările experților arată clar

Trăsătura de personalitate care este indiciu al unui IQ ridicat. Cercetările experților arată clar

Manolică Anca / 12.04.2022, 09:03
Trăsătura de personalitate care este indiciu al unui IQ ridicat. Cercetările experților arată clar

Oamenii din știință au descoperit o anumită trăsătură de personalitate ca fiind indiciu al unui IQ ridicat. Aceasta nu a fost, în mod normal, asociată cu persoanele inteligente, însă cercetările psihologice arată că există clar o legătură între ele. Află cum motivează specialiștii acest lucru și ce a presupus studiul care a dus la obținerea acestor rezultate.

Trăsătura de personalitate, indiciu al unui IQ ridicat

În urma unui studiu realizat, oamenii de știință au descoperit o anumită trăsătură de personalitate ca fiind indiciu al unui IQ ridicat. Este vorba despre generozitate. Concluziile studiului arată că oamenii care sunt generoși din fire au un IQ mai mare. Asta cu toate că trăsătura nu a fost, în mod normal, asociată cu persoanele inteligente.

Persoanele generoase sunt altruiste și uneori se refuză pe ele însele pentru ca a îi ajuta pe cei din jur să aibă mai mult. Este posibil ca acestea să dea dovadă de generozitate pentru că își pot permite acest lucru. În general, persoanele cu un IQ mai ridicat au resurse mai mari sau se pot aștepta să recupereze mai târziu ceea ce au dat mai departe.

Aceste concluzii vin în urma unei studiu la care au luat parte 96 de persoane. Acesta au jucat diverse jocuri care presupuneau fie să doneze altora, fie să păstreze lucruri pentru ei. Astfel, persoanele inteligente s-au dovedit a fi mai generoase cu ceilalți. De partea cealaltă, cei care păstrau mai mult pentru ei înșiși aveau tendința de a fi mai puțin inteligenți.

„Considerăm că subiecții care au performanțe mai bune la secțiunea de matematică a SAT [Testul de aptitudini școlare] sunt mai generoși atât în ​​jocul dictatorului, cât și în măsura SVO [Orientarea valorii sociale].

[…]Rezultatele noastre care implică scorurile SAT […] sugerează că măsurile abilității cognitive, care sunt mai puțin sensibile la motivația intrinsecă a subiectului, sunt legate pozitiv de generozitate.”, au transmis autorii studiului, potrivit spring.org.uk.

Oamenii care sunt generoși din fire au un IQ mai mare
Oamenii care sunt generoși din fire au un IQ mai mare

Stilul de viață ar avea un efect asupra inteligenței

Alte cercetări au arătat că inteligența umană este în scădere. Acesta este studiul realizat de Centrul Norvegian de Cercetări Economice Ragnar Frisch, care a indicat o scădere semnificativă a IQ-ului. Oamenii de știință au analizat 730.000 de teste de IQ efectuate de bărbați norvegieni înainte de a se înrola în serviciul militar între 1970 și 2009, iar rezultatele au arătat că de la o generație la alta, IQ-ul a scăzut, în medie, cu 7 puncte.

Cercetătorii au exclus fondul genetic ca factor în acest declin și au spus că stilul de viață este cel mai probabil să fie responsabil. Astfel, factorii ar include dietele moderne nesănătoase, o scădere a calității educației primite în școli sau o scădere a timpului de lectură.

Mai exact, stilul de viață sedentar, dedicat tehnologiei și alimentației sănătoase ar începe să-și arate defectele. Cercetările experților chinezi au arătat, de asemenea, că poluarea este, de asemenea, un factor cheie în reducerea inteligenței la nivel global, potrivit tylaz.net.

Un mediu favorabil, exercițiile fizice și alimentația sănătoasă ar putea ajuta la dezvoltarea inteligenței, spun experții.