Home » Life & Style » Vise sau visuri? Cum și de ce e corect

Vise sau visuri? Cum și de ce e corect

Ileana Mladinoiu / 09.06.2022, 10:54
Vise sau visuri? Cum și de ce e corect

Vise sau visuri? Când se folosește corect și de ce. Explicații pentru fiecare în parte. Printre emisiunile televizate preferate de către unii români se află și „Visuri la cheie”. Sigur că nu vom analiza conținutul sau rolul ei în societatea actuală, când mulți oameni nevoiași trebuie ajutați. Atenția noastră se va îndrepta doar către cuvântul folosit pentru a da numele emisiunii menționate, respectiv „visuri”.

Vise sau visuri? Când se folosește fiecare și de ce

Este una dintre formele de plural ale substantivului vis. Să însemne că familiei care se trezește dintr-o dată cu o casă la care nu a sperat i s-a arătat prin somn acea casă? Altfel spus, a visat-o? Înseamnă că unul dintre visurile acelei familii s-a îndeplinit?

Se știe că vorbitorii limbii române au nevoie de diverse lucrări de specialitate, deși folosirea lor poate fi greoaie pentru cei neavizați, așa că datoria noastră este să aducem în discuție unități lingvistice, dificile uneori, cu frecvență mai mare în limbaj, oferindu-vă pentru fiecare forma/formele corecte. Prin urmare, ce alegem dacă întâlnim două forme de plural ale unui substantiv precum vis?

Intră în discuție aici forma corectă de plural la substantivul vis. Informații despre cum se folosesc corect formele de plural ale cuvântului vis găsim în DOOM 2005. Lucrarea înregistrează două forme de plural, ambele admise, pentru substantivele neutre ca: „anacolut” (anacolute/anacoluturi), „canal” (canale/canaluri), „pardesiu” (pardesie/pardesiuri) și „vis” cu vise/visuri.

Tot în DOOM se arată că termenul vis, cu sensul de aspirație, are forma de plural visuri, iar când are semnificația de imagine din timpul somnului, forma corectă de plural este vise. Și pentru unii vorbitori vise și visuri au sensuri diferite.

O vom lua de la capăt cu explicații, în maniera dicționarelor, puse în contexte diferite.

Vise

Căutat peste tot cu mijloacele pe care le avem la îndemână-Google, dicționare, gramatici, îndreptare etc.- substantivul neutru vis ar avea două forme de plural, vise/visuri. Atunci de ce nu s-ar numi emisiunea, dacă tot am început cu ea, „Vise la cheie”? E corect sau nu? Aiasta-i întrebarea care, de altfel, dă și titlul articolului.
Întotdeauna, pentru a explica ce variantă alegem, după ce criterii, este necesar să descifrăm sensul cuvântului. Din punct de vedere etimologic vis se trage din latinescul visum.

Dexonline.ro face trimitere la un substantiv de genul neutru care semnifică „starea celui cuprins de gânduri și de amintiri plăcute, sinonim cu meditație, reverie, visare”. La figurat este: iluzie deșartă, aspirație irealizabilă, dorință arzătoare, frumusețe ireală etc.

De ex. „Ai pune pe a mea frunte în vise de mărire/Un diadem de foc” (Mihai Eminescu-Amorul unei marmure)

Dar, sensul propriu al cuvântului vis este dat de verbul a visa. Sunt imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului. Utilizat cu acest sens, termenul vis are forma de plural vise.

De ex. Oricui i se poate întâmpla să aibă și vise stranii sau vise repetitive.

Varianta vise poate apărea și ca formulă de urare spusă seara cuiva, înainte de culcare: Vise plăcute! De asemenea, o putem vedea alături de substantivul carte/dicționar.

De ex. O carte de vise/un dicționar ne-ar interesa pentru a afla ce simbolizează unele imagini din timpul somnului (semnificația profetică a viselor).

Visuri

Forma visuri reprezintă pluralul unei dorințe arzătoare, a unei iluzii, aspirații. Visuri articulat va face visurile.

De ex. S-ar părea că mă cuprind adesea visuri mărețe. Depinde de mine dacă aceste visuri se vor realiza. Totuși, nu voi înceta să cred în visuri, indiferent de rezultat.

Așadar, așa se folosesc corect cele două forme de plural ale cuvântului vis. Foarte adesea, ele sunt uzitate greșit. Un blogger dădea exemplul melodiei românești, ce era foarte populară la începutul anilor 2000, a trupei Vama Veche „Am doar 18 ani”, în care se spune: „Visele mele se împlinesc cât bat din palme sau cât clipesc”. Aici se observă limpede că vise are semnificația de țeluri, dorințe și nu de imagini sau situații din timpul somnului.

Rezumând, înțelegem așa: vise= ce se petrece în timpul somnului, (imagini, situatii pe care le vedem când dormim), iar visuri=ceea ce ne dorim, sinonim cu idealuri, țeluri, aspirații etc.

De ex. În vise poate aparea des zborul.

Visuri avem cu toții de când ne-am născut.

Închei prin a vă spune că distanța dintre visuri și realitate se numește acțiune și că este bine sa ai vise noaptea, dar la fel de bine este sa ai visuri zilnic.