Home » Life & Style » Timp liber » De ce tresar în somn? Ce ascunde de fapt această senzație, conform specialistului

De ce tresar în somn? Ce ascunde de fapt această senzație, conform specialistului

Alexandru Cazacu / 04.06.2022, 17:12
De ce tresar în somn? Ce ascunde de fapt această senzație, conform specialistului

Cel mai probabil, nu există om care să nu fi tresărit, cel puțin odată, chiar înainte de a adormi. Se pare că această senzație ascunde unele afecțiuni medicale destul de serioase. Conform specialiștilor, tresăririle apar în perioada de tranziție dintre veghe și somn și pot apărea din mai multe cauze. Află în continuarea acestui articol de ce tresari în somn și ce ascunde această senzație.

De ce tresărim în somn și ce poate ascunde această senzație

Experții spun că tresăririle sunt spasme musculare, iar acestea apar în perioadele de tranziție dintre starea de veghe și somn. Printre posibilele cauze ale acestei stări se află și anxietatea, lipsa somnului, stresul după activități fizice sau consumul excesiv de cafeină.

Cu siguranță, majoritatea dintre noi am simțit, înainte să ațipim sau chiar în timpul somnului, senzația de cădere urmată de un spasm puternic. În termeni științifici, această tresărire este denumită „spasm hipnagogic” și este un spasm muscular care apare, după cum spuneam, în perioada dintre veghe și somn. Se pare că aceste senzații sunt resimțite mai ales de cei care au dificultăți de adormire sau care nu se simt confortabil în pat.

„Aceste tresăriri se întâlnesc la peste 80% din populație și se caracterizează prin contracții musculare bruște, care trezesc persoana respectivă din somn. Aceste manifestări au o cauză fizică și una psihologică, care este mai puțin cunoscută”, a explicat psihologul Stelian Chivu, potrivit Adevărul.

Chiar și unele medicamente pot determina spasme musculare la adormite

Miocloniile hipnagogice, cum sunt numite aceste tresăriri în termeni de specialitate, apar în special la persoanele ce suferă de tulburări ale somnului, fiind determinate de privarea de somn pentru o perioadă lungă, anxietate, stres sau de consumul excesiv de cafeină. Totuși, tresăririle musculare la adormire pot fi determinate și de unele medicamente psihoactive. Mai precis, tresăririle nocturne apar frecvent după consumul de opioide, heroină, metadonă și morfină, mai scrie sursa citată.

„După un efort fizic susținut, care a adus multă adrenalină în sistemul muscular, acesta continuă să funcționeze și după ce persoana respectivă adoarme. Chiar dacă corpul fizic este relaxat, mentalul continuă să lucreze. Mâinile și picioarele vor manifesta spasme musculare”, explică psihologul.

De ce tresar în somn? Ce ascunde de fapt această senzație
Principalele cauze pentru care tresari în somn. Ce ascunde de fapt această senzație

Ce să faci ca să scapi de tresăririle din somn

Din fericire, există și metode prin care putem scăpa de aceste tresăriri. De exemplu, înainte cu câteva ore înainte de a ne pune la somn, nu trebuie să consumăm alimente cu un conținut ridicat de grăsimi. Asta deoarece, după ce dormim, sistemul digestiv continuă să funcționeze și va genera, printre altele, diferite spasme musculare.

De asemenea, este recomandat să ne relaxăm înainte a adormi. Putem, de exemplu, să facem o plimbare ușoară de seară, să ascultăm o muzică relaxantă sau să facem exerciții de respirație. În plus, potrivit specialiștilor, o gândire pozitivă ne poate ajuta, de asemenea, să scăpăm de tresăririle din somn. Așadar, dacă vom respecta toate aceste lucruri, corpul va fi mai relaxat și se va odihni corespunzător.