Home » Life & Style » Zilele în care nu se fac nunți în 2021. De ce nu sunt permise în aceste perioade

Zilele în care nu se fac nunți în 2021. De ce nu sunt permise în aceste perioade

Violeta Badea / 05.03.2021, 14:35
Zilele în care nu se fac nunți în 2021. De ce nu sunt permise în aceste perioade

Zilele în care nu se fac nunți în 2021. De ce nu sunt permise în aceste perioade. Cu toții știm că planificarea nunții presupune mai multe etape și trebuie să dai dovadă de organizare pentru a ieși totul așa cum ai visat. Așadar, primul pas în organizarea evenimentului este alegerea localului și stabilirea datei. Este extrem de important să știi că nunta poate fi organizată doar în anumite perioade ale anului 2021.

Zilele în care nu se fac nunți în 2021

Conform calendarului ortodox, cununiile religioase se fac doar în anumite zile, respectând posturile și sărbătorile. În continuare vă vom prezenta zilele în care nu se fac nunți în anul 2021.

Preotii ii sfatuiesc pe cei care urmeaza sa se casatoreasca si nu doresc sa intampine neplaceri sa consulte calendarul ortodox
Preotii ii sfatuiesc pe cei care urmeaza sa se casatoreasca si nu doresc sa intampine neplaceri sa consulte calendarul ortodox

În toate zilele de post și posturi de peste an

– Zilele de miercuri și de vineri de peste an, în afară de cele cu dezlegare;

– Ajunul Bobotezei (5 ianuarie);

– În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora (1-2 februarie; 9-10 iunie; 19 – 21 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);

– În săptămâna lăsatului sec de carne (7-13 martie);

– În Postul Sfintelor Paști (14 martie – 2 mai);

– În Săptămâna Luminată (3-9 mai);

– În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (28 iunie);

– În Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august);

– Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)

– Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)

– În postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie);

– În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Zile și sărbători legale în care nu se lucrează

– 1 și 2 ianuarie, Anul Nou;

– 2 mai și 3 mai, prima și a doua zi de Paști (și vinerea mare, 30 aprilie);

– 1 mai, Ziua internațională a muncii;

– 20 iunie și 21 iunie, prima și a doua zi de Rusalii;

– 15 august, Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie, Sfântul Andrei

– 1 decembrie, Ziua Națională;

– 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun.

De ce nu sunt permise nunțile în aceste perioade

Mulți ne întrebăm de ce nu sunt permise nunțile în perioada de post, deși Taina Căsătoriei nu menționează vreo anumită perioadă. Ei bine, unii teologi au venit cu o explicație privind aceste interdicţii invocând două motive care ar sta la bază.

În primul rând, nu se fac nunți în post deoarece această perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Astfel, este foarte importantă abstinenţa ambilor parteneri în perioada postului, deoarece se are în vedere pregătirea acestora pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine.

Un al doilea motiv pentru care nu se organizează nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă mult prea zgomotoasă ce nu se potrvivește de niciun fel cu atmosfera ce caracterizează perioada postului.

Pe lângă aceste credințe, românii mai au și o superstiție veche de sute de ani și anume: nu fac nunți în luna mai. Deși nu este vorba despre vreo perioadă de post, oamenii se tem să organizeze nunta în mai, deoarece se spune că aceste căsnicii se vor destrăma.

Așadar, pentru a evita neplăcerile cauzate de alegerea datei de căsătorie într-o perioadă interzisă, preoții îi sfătuiesc pe cei care urmează să-și unească destinele să consulte calendarul creștin ortodox.