Home » Politică » Câți bani câștigă lunar Victor Ponta și ce salarii sunt de fapt la Pro România

Câți bani câștigă lunar Victor Ponta și ce salarii sunt de fapt la Pro România

Manolică Anca / 14.09.2021, 16:54
Câți bani câștigă lunar Victor Ponta și ce salarii sunt de fapt la Pro România

Membrii partidului PRO România încasează lunar salarii de mii de euro, totul din bani publici. Victor Ponta face și el parte din breasla celor cu salarii uriașe, angajându-se în propriul partid, pe postul de consilier juridic. Iată câți bani câștigă lunar Victor Ponta, dar și ceilalți colaboratori.

Câți bani câștigă Victor Ponta pe lună

Victor Ponta, fostul premier al României, pare să o ducă foarte bine pe plan financiar. Politicianului îi intră lunar în cont câteva mii de euro, bani primiţi ca subvenţie din partea Autorităţii Electorale Permanente. Acesta s-a angajat a propriul partid pe postul de consilier juridic și, potrivit documentelor, el ar avea program zilnic, de opt ore.

Potrivi unui document de la AEP, liderul Pro România Victor Ponta încasează un salariu brut de peste 25.000 de lei lunar, adică 5.000 de euro. Concret, lunar, fostul prim-ministru al României ia în mână suma de 15.000 de lei, adică circa 3.100 de euro.

Ce salarii au membrii partidului PRO România

Pe lista angajaților aceluiași partid se înscrie și  se regăsește și Geanina Pușcașu, fostă consilieră a premierului Ponta, în timpul în care politicianul ocupa funcția de conducere în cadrul Guvernului României. Aceasta este încadrată drept consultant în management și încasează un salariu lunar brut de 21.000 de lei, adică peste 4.000 de euro.

Aceasta s-a făcut remarcaă și în perioada campaniei de la europarlamentare din 2019, atunci când a împrumutat partidul cu 1,5 milioane de lei, circa 300.000 de euro. Conform spuselor ei, Geanina Pușcașu s-ar fi împrumutat pentru suma dată partidului. AEP a restituit suma, deoarece formațiunea a depășit pragul de 3%.

Alin Văcaru, secretarul general Pro România, primeşte unul dintre cele mai mare salarii din cadrul partidului politic. Acesta încasează, lună de lună, suma colosală de 45.000 de lei brut, adică aproximativ 9.000 de euro. Nu departe de el se află și informaticianul partidului Adrian Botilcă, renumerat lunar cu un total de 44.000 de lei.

Alin Văcaru, secretarul general Pro România
Alin Văcaru, secretarul general Pro România

De departe, cel mai mare salariu încasat din bani publici este cel al secretarului general Pro România, Alin Văcaru. Acesta încaseză lunar imensa sumă de 45.000 de lei brut, adică aproximativ 9.000 de euro. Un alt salasriu mare este trecut și în contul lui Adrian Botilcă, informatician la Pro România. Acesta este remunerat lunar cu circa 44.000 de lei.

Consilier în organizație politică, Sabina Chiaburu încasează lunar un salariu brut de peste 27.000 de lei. Un alt angajat care apare pe listele Pro România este economistul partidului, Alin Constantin, care este remunerat cu 21.000 de lei salariul brut. Șoferul partidului primește un salariu brut lunar de peste 6.800 de lei.

Cine e Victor Ponta

Victor-Viorel Ponta s-a născut pe 20 septembrie 1972, în București. În anul 1995 a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, peste opt ani devenind doctor în Drept Penal Internațional. Însă, după cum bine se știe, Comisia de Etică a Universității din București a catalogat lucrarea de doctorat ca fiind plagiată.

Din 1998 până în 2002, acesta a fost ocupat funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, iar din octombrie 2002 a fost lector universitar la catedra de Drept Penal a Universității Româno-Americane.

Activitatea de procuror l-a ajutat să fie remarcat de Adrian Năstase, care l-a adus la Guvern, ocupând postul de secretar de stat și șef al Corpului de Control al Guvernului. Au urmat ani în care a fost președinte al TSD, iar din februarie 2010 și până în iulie 2015 a ocupat funcția de președinte al PSD. Totodată, din luna mai 2012 și până în noiembrie 2015 a fost prim-ministru al României. Acum conduce partidul Pro România.

Victor Ponta este căsătorit Daciana Sârbu, fost europarlamentar PSD și fiica lui Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase. Victor Ponta are un băiat, Andrei, născut dintr-o căsătorie anterioară, iar împreună au o fetiță, Irina Octavia, născută în 2008.

Victor Ponta și Daciana Sârbu
Victor Ponta și Daciana Sârbu

Victor Ponta este pasionat de baschet și raliuri

Victor Ponta a fost pasionat de sport încă de mic, jucând baschet de performanță de la vârsta de 11 ani. Legitimat la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București”, el a reușit să câștige titlul de campion național cu echipa de juniori, în primăvara anului 1989. „Am mereu mingea de baschet cu mine”, spunea Victor Ponta, care este și astăzi un suporter al echipei Steaua București.

De asemenea, el este pasionat și de realiuri, participând la Campionatul de Raliuri al României. În 2007 și 2008, Ponta el a luat parte la cursa de raliu de viteză pe traseu montan, organizată în zona Râncă, județul Gorj. La debut, în 2007, Victor Ponta a condus o mașină Renault Clio, modificată special pentru a se înscrie în astfel de curse. El a încheiat pe locul 34, din 54 de concurenți, și la un moment dat s-a răsucit cu mașina de trei ori, lovind un parapet de pe marginea traseului.