Home » Politică » Ce pensii încasează foștii președinți ai României

Ce pensii încasează foștii președinți ai României

Manolică Anca / 30.12.2020, 10:19
Ce pensii încasează foștii președinți ai României

Dacă unii pensionari din România abia reușesc să își ducă traiul de la o lună la alta, nu se poate spune același lucru și despre foștii președinți ai țării, care nu prea știu ce înseamnă asta. Iată ce pensii uriașe încasează foștii președinți ai României, precum Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsescu.

Ce pensii încasează foștii președinți ai României

Pensiile au mai crescut și urmează să mai crească și din 2021, dar tot sunt mici pentru unii bătrâni. Sunt peste 5 milioane de pensionari în România care trăiesc cu pensii chiar și de 600 de lei, dacă nu, chiar mai mici, și își numără fiecare bănuț din portofel, pentru a putea duce un trai decent, dacă se poate spune așa.

Nu același lucru se poate spune și despre încasările lunare uriașe ale foștilor demnitari, care sunt, puțin spus, norocoși. Aceștia își trăiesc bătrânețea liniștiți, fără grija zilei de mâine, pentru că primesc sume uriașe în fiecare lună, sume care nu se pot compara cu pensiile oamenilor de rând. Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu sunt acum pensionari. Iar aceștia se bucură, pe lângă pensia pentru mandatele deţinute la Palatul Cotroceni, şi de una pentru activitatea profesională.

Ce pensii încasează foștii președinți ai României. Ion Iliescu are pensie de circa 18.000 de lei

Pensia fostului preşedinte Ion Iliescu (90 de ani) a fost de 3.916 lei lunar, dar aceasta a crescut, cu 5,3% în 1 aprilie 2018, apoi odată cu majorarea, de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei din 1 iulie 2018. Aceasta este pensia primită petru anii munciți înainte de Revoluție. El mai primește și o pensie specială pentru un mandat de deputat și trei mandate de senator, de cel puțin 4.600 de lei.  Însă, contribuția cea mai mare la venitul lunar o are indemnizația de fost președinte care este 75 % din salariul preşedintelui în funcţie, adică 8.367 de lei. În total, acesta încasează lunar circa 18.000 de lei.

Emil Constantinescu are o pensie de circa 13.000 de lei

Emil Constantinescu (81 de ani) încasează, prin aplicarea cumului de pensii, venituri totale de peste 13.000 de lei pe lună. El are o pensie lunară de circa 5.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector în cadrul Universităţii Bucureşti, la care se mai adaugă indemnizaţia pentru mandatul de la Cotroceni, de 8.367 de lei lunar.

Ce pensii încasează foștii președinți ai României. Traian Băsescu  stă cel mai bine la acest capitol

Fostul președinte Traian Băsescu (69 de ani) încasează o sumă colosală. Și cu toate acestea, a comentat sistemul pensiilor speciale: „Un fost preşedinte are o pensie mai mică decât un torţionar. Eu am ieşit cu 2.980 de lei pensie, torționarul Ion Ficior avea 5.500 de lei”, declara fostul președinte în octombrie 2018. Își expunea nemulțumirile pentru că, spunea el, a fost zece ani președinte, vreo 10 ani ministru și 12 ani comandant de navă, cu o vechime în muncă de 44 de ani și șase luni, la stat.

Însă, ceea ce a omis el să spună este faptul că mai beneficiază şi de o indemnizaţie pe care o primeşte fiecare fost preşedinte al României, care reprezintă 75 % din salariul preşedintelui în funcţie, adică 8.367 de lei. De asemenea, fostul ministru al muncii, Olguța Vasilescu, a spus că pensia lunară a lui Traian Băsescu este acum de 4.800 de lei, iar din declarația de avere vedem că salariul de senator este de 10.840 de lei. În total, Traian Băsescu primește lunar nu mai puțin de 24.000 de lei.

Totuși, este important de menționat că demnitarii ar urma să rămână fără pensiile speciale, în urma adoptării legii pentru eliminarea acestora.