Home » Politică » De ce a părăsit Viorica Dăncilă, după 26 de ani, PSD. Dezvăluirea incredibilă despre partidul în care a activat

De ce a părăsit Viorica Dăncilă, după 26 de ani, PSD. Dezvăluirea incredibilă despre partidul în care a activat

Manolică Anca / 29.03.2022, 14:36

Schimbare importantă în politica românească. Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, a anunțat, marți, 29 martie, că a decis să plece din PSD și că s-a înscris într-o nouă formațiune politică. Pasul nu a fost deloc ușor, după cum a mărturisit chiar politiciana pe pagina sa de Facebook, având în vedere că adunase 26 de ani de carieră în PSD. Ce mesaj dur a transmis fostul lider.

Viorica Dăncilă a plecat din PSD, după 26 de ani

Viorica Dăncilă, fostul premier al României, a ales să plece din PSD și să se alăture unei noi formațiuni politice. Aceasta a anunțat marți, 29 martie, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că revine pe scena politică, dar nu la PSD așa cum o știa toată lumea de aproape 26 de ani, ci la un partid nou înființat.

Este vorba despre partidul NOI, Națiune Oameni Împreună, despre care Viorica Dăncilă spune că este o formațiune din care fac parte oameni „tineri, dar valoroși”. Demisia a venit pe motiv că nu mai rezona cu deciziile actualei conduceri, iar în noua formațiune politică a găsit multe valori la care aderă.

„Cred că mulți dintre d-vs v-ați întrebat dacă mai există o șansă ca România să ne aparțină. Mi-am pus și eu, de nenumărate ori, această întrebare, și da, cred cu convingere că acest lucru se poate realiza. Cum? Doar dacă fiecare dintre noi luăm decizii radicale.”, a transmis Viorica Dăncilă pe pagina sa de Facebook.

Cum își motivează decizia fostul premier al României

După 26 de ani petrecuți în sânul PSD, Viorica Dăncilă s-a hotărât să o ia de la capăt într-un nou partid politic. În postarea de pe rețelele sociale, politiciana a explicat motivele care au dus la despărțirea de social-democrați. Potrivit dezvăluirilor sale, aceasta se mai regăsea în noul format și a spus că își asumă criticile care vor urma.

Viorica Dăncilă, alături de colegii din noul partid / Sursa: FB Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă, alături de colegii din noul partid / Sursa: FB Viorica Dăncilă

Totodată, Dăncilă a vorbit și despre trădarea în interiorul social-democraților, care „au dezamăgit încrederea acordată de foarte mulți români”.

„Nu a fost ușor ca după 26 de ani în care am activat în Partidul Social Democrat să fac acest pas. L-am făcut însă pentru că NU mă mai regăsesc în PSD, nu mai rezonez cu deciziile pe care actuala conducere le ia. Nu eu i-am tradat, ei ne-au trădat pe mulți dintre noi, au dezamăgit încrederea acordată de foarte mulți români.

Mi-am asumat activitatea mea publică, cu bune și rele. De aceea, sunt convinsă că revenirea mea în politică va atrage și multe critici. Însă, ca un om care își iubește țara, ca un bun român, nu pot sta deoparte când văd că lucrurile nu merg bine. (…)”, a continuat fostul lider PSD.

Cine se află la conducerea NOI

Partidul Națiune Oameni Împreună, din care face parte și Viorica Dăncilă, este condus de Bogdan Petrescu, care ocupă funcția de președinte interimar, Francesco Șerban, care este președintele interimar în Consiliul de Proiecte și Strategii, Iulia Hirică, vicepreședinte, și Răzvan-Gabriel Gogoț, vicepreședinte.

Formațiunea politică nou înființată a fost înregistrată definitiv în registrul partidelor politice la data de 13 ianuarie 2022, conform Tribunalului București.

Cine este Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă a fost și este una dintre cele mai discutate figuri politice din România. Este prima femeie care a ocupat funcția de premier al țării. Fosta șefă PSD a făcut liceul în Ploiești și, în 1988, a absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi din cadrul Institutului de Petrol și Gaze din același oraș.

Un detaliu mai puțin cunoscut despre Viorica Dăncilă este că a fost profesoară. Fosta șefă PSD a predat, în perioada 1997-1998, la Liceul Industrial din Videle. A intrat în politică în anul 1996, ca membru PSD.

Timp de trei ani, 2000-2003, a fost președintele Organizației de Femei a PSD din Videle, iar în 2009 a câștigat primul mandat de europarlamentar. Pe 16 ianuarie 2019, Viorica Dăncilă scria o pagină de istorie a politicii românești, devenind prima femeie din România care a ocupat funcția de prim-ministru. Guvernul condus de ea a primit votul de încredere în Parlament pe 29 ianuarie. În 2022, după 26 de ani petrecuți în sânul PSD, a decis să părăsească partidul.