Home » Politică » Dosar penal » Urmăriți internațional: Politicieni români căutați de Interpol

Urmăriți internațional: Politicieni români căutați de Interpol

Luminita Nitoiu / 20.01.2017, 00:37
Urmăriți internațional: Politicieni români căutați de Interpol

Printre cei aproape 160 de români urmăriți internațional, există și câțiva politicieni celebri. Sebastian Ghiță este unul dintre cei câțiva oameni politici sau membri ai unor instituții române aflați în urmărire generală.

Urmărit Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță a fost dat în urmărire generală chiar la începutul acestui an, pe 5 ianuarie, după ce nu a putut fi găsit la locuința sa de polițiștii veniți cu un mandat de arestare preventivă pe numele său.

Sebastian Ghiţă nu avea voie să plece din țară și trebuia să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova din Ploieşti, în cadrul controlului judiciar impus în dosarul de corupţie Tony Blair, privind vizita în România a fostului premier britanic, în 2012.

Există două dosare penale Sebastian Ghiţă trimise deja în judecată. Primul vizează o cauză complexă de evaziune fiscală și spălare de bani, în cadrul căreia sunt acuzați și foștii șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești, Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, Viorel Dosaru, precum și fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Ispas. Al doilea dosar Sebastian Ghiță este de mită – o casă oferită fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, în scopul primirii unor sponsorizări de la primărie pentru clubul de basket Asesoft.

Momentan, poza lui Sebastian Ghiță nu se află pe site-ul Interpol, întrucât este vorba de un mandat de arestare preventivă, în cursul urmăririi penale, ceea ce presupune incă o prezumție de nevinovăție.

Poliția Română a dispus punerea în urmărire a lui Sebastian Ghiță pentru următoarele infracțiuni:

  • Folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea  accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
  • Dare de mită;
  • Cumpărare de influență;
  • Conducerea unui vehicul fără permis de conducere;
  • Șantaj;

Urmărit Marko Attila

Marko Attila este urmărit internațional prin Interpol din aprilie 2015, însă există date certe că fostul deputat UDMR se ascunde în Ungaria.

Marko Attila are un dosar penal de abuz în serviciu contra unor interese sociale, cu urmări deosebit de grave. A fost trimis în judecată alături de fostul șef al ANI, Horia Georgescu, și de parlamentarul Theodor Nicolescu, în dosarul retrocedărilor ilegale. În judecată au fost trimise opt persoane din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), precum și patru inculpați experți evaluatori autorizați.

Prejudiciul adus statului român de Marko Attila este de peste 84 de milioane de euro.

Urmărit Codruț Marta

Codruț Marta a fost șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, pe vremea când acesta era președintele ANAF. Codruț Marta este acuzat în mai multe dosare de evaziune fiscală, cu prejudicierea statului român cu 25 de milioane de dolari.

Urmărirea penală a lui Marta a început în mai 2012, dar lipsa indiciilor poate duce la posibilitatea de a fi declarat mort.