Home » Politică » Justiție » Femeia care a fost executată de propria fiică. Tragedia a avut loc în baza unei legi care le permite copiilor să se răzbune pe părinți

Femeia care a fost executată de propria fiică. Tragedia a avut loc în baza unei legi care le permite copiilor să se răzbune pe părinți

Violeta Badea / 25.03.2021, 09:49
Femeia care a fost executată de propria fiică. Tragedia a avut loc în baza unei legi care le permite copiilor să se răzbune pe părinți

Femeia care a fost executată de propria fiică. Tragedia a avut loc în baza unei legi care le permite copiilor să se răzbune pe părinți. Caz șocant în Iran! O femeie acuzată că și-a ucis soțul abuziv a fost condamnată la moarte și executată chiar de fiica sa, după ce ar fi refuzat să-și ierte mama. Totul a avut loc legal! În acest articol veți afla cum s-a putut întâmpla această tragedie și care este legea care le permite copiilor să se răzbune pe părinți.

Femeia care a fost executată de propria fiică

Maryam Karimi a fost executată de propria fiică în Iran, la 13 ani după ce și-a ucis soțul violent. Cum a fost posibil? Ei bine, în această țară există o lege a pedepsei cu moartea care le permite copiilor să se răzbune pe părinții lor în numele „justiției”.

În Iran au loc sute de astfel de execuții anual. Aceasta a avut loc în închisoarea Rasht Central. Decizia a fost luată pe data de 13 martie 2021, după ce tatăl său l-a ucis pe partenerul ei de viață abuziv și violent. Ea a fost însă cea care a fost arestată și acuzată de crimă cu premeditare. De asemenea, bărbatul ucis nu ar fi fost de acord să divorțeze.

Fiica lui Maryam, avea doar șase ani în momentul uciderii, iar suferința provocată de moartea tatălui a fost atât de profundă încât a refuzat să-și ierte mama. Prin urmare, fetei i s-a permis să o execute pe data de 13 martie, conform legii „ochi pentru ochi”. După execuție, tatăl lui Maryam, Ebrahim, a fost adus să vadă cadavrul spânzurat al fiicei sale. El a scăpat de pedeapsa capitală, dar nu se știe de ce.

Tragedia a avut loc in baza unei legi care le permite copiilor sa se razbune pe parinti
Tragedia a avut loc in baza unei legi care le permite copiilor sa se razbune pe parinti

Tragedia a avut loc în baza unei legi care le permite copiilor să se răzbune pe părinți

„Qisas” este o formă de justiție retributivă în Republica Islamică, cunoscută și sub denumirea de „ochi pentru ochi”. Această lege permite ca o rudă apropiată a victimei să participe la execuție și chiar să fie cea care duce la capăt execuția.

Ceea ce este și mai șocant este că pedeapsa cu moartea „Qisas”este valabilă și pentru copii. Legea Sharia stabilește vârstele de la care minorii pot fi trași penal la răspundere la nouă ani pentru fete și 15 ani pentru băieți. Numai în anul 2019, această lege a fost folosită în nu mai puțin de 225 execuții, din care 68 au fost în închisoare și patru au fost deținuți care erau minori la vremea comiterii infracțiunilor pentru care au fost condamnați la moarte.

„Patru decenii de spălare a creierului în școli, pedepse extreme în societatea iraniană și un regim patriarhal înseamnă că fiica lui Maryam a fost crescută pentru a se asigura că executarea mamei sale este o victorie pentru un bărbat, fie că este pentru tatăl ei, fie pentru regimul opresiv. Qisas este inuman, barbar și crud, indiferent unde este în lume”, a reacționat activista și jurnalista Aram Bolandpaz, citată de The Mirror.