Home » Meteo » „Apocalipsă de căldură” în Europa. Peste 1.000 de decese, în Spania și Portugalia. Ce se întâmplă în Marea Britanie

„Apocalipsă de căldură” în Europa. Peste 1.000 de decese, în Spania și Portugalia. Ce se întâmplă în Marea Britanie

Manolică Anca / 19.07.2022, 14:56
„Apocalipsă de căldură” în Europa. Peste 1.000 de decese, în Spania și Portugalia. Ce se întâmplă în Marea Britanie

Europa de Vest fierbe în aceste zile, la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar valul de căldură extrem se extinde spre nord. În Franța și Marea Britanie s-au emis deja avertismente de căldură, deja nordul Spaniei confruntându-se luni, 18 iulie, cu temperaturi de 43 de grade Celsius. Experții trag un semnal de alarmă și spun că anumite părți ale Franței se confruntă cu o „apocalipsă de căldură”. Ce se preconizează pentru zilele următoare.

O „Apocalipsă de căldură” pune stăpânire pe toată Europa

Canicula din Europa provoacă incendii de vegetație pe mari întinderi din Franța, Portugalia, Spania și Grecia. Din păcate, oamenii sunt forțați să își părăsească locuințele pentru a-și salva viața.

Potrivit BBC, experții sunt de părere că anumite părți ale Franței se confruntă cu o „apocalipsă de căldură”, anumite regiuni confruntându-se cu cele mai fierbinți zile din istorie, în orașul Nantes înregistrându-se 42 de grade Celsius, potrivit datelor de la biroul național de meteorologie. Peste 30.000 de oameni au fost nevoiți să fugă din zonă, fiind amenajate adăposturi de urgență pentru cei evacuați.

Gironda, o altă regiune turistică populară din sud-vest, extrem de grav afectată, pompierii luptându-se pentru a controla incendiile care au distrus aproape 17.000 de hectare de teren în ultima săptămână. În cursul zilei de luni, 18 iulie, temperaturile s-au situat în jurul valorii de 40 de grade Celsius, iar predicțiile nu sunt deloc îmbucurătoare, pentru că seceta și vântul persistă, a transmis Lucy Williamson de la BBC, corespondent în regiunea Gironde.

Marți, cea mai fierbinte zi din toate timpurile în Marea Britanie

Anglia a avut luni una dintre cele mai călduroase zile înregistrate, cu o maximă de 38,1 C în Suffolk, din estul țării. Iar veștile sunt și mai înfiorătoare, întrucât marți s-ar putea înregistra un vârf istoric de 40 de grade Celsius, ceea ce ar însemna că este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe teritoriul șării.

Călătoriile au fost puternic afectate, multe trenuri fiind anulate și zboruri pe aeroportul Luton din Londra suspendate, după ce o parte a pistei s-a topit sub căldura toridă.

De asemenea, și Olanda a înregistrat luni cea mai caniculară zi din an până acum. În Westdorpe, oraș din sud-vestul țării, temperaturile au ajuns la 33,6 grade Celsius, iar marți sunt așteptate ca gradele în termometre să indice chiar și 39 de grade Celsius în regiunile din sudul și centrul Olandei.

Meteorologii trag un semnal de alarmă și spun că valul de căldură se îndreaptă spre nord, iar Belgia și Germania ar putea înregistra temperaturi în jur de 40 de grade Celsius în zilele următoare.

Peste 1.000 de decese în Spania și Portugalia

Din păcate, temperaturile extreme au făcut o mulțime de victime umane, peste 1.000 de persoane topindu-se de căldura din ultimele zile. Temperaturile din Portugalia au atins 47 de grade Celsius, o cifră record pentru luna din calendar.

În Spania, în cel puțin 20 de zone arde necontrolat. Un pasager a filmat momentul în care trenul în care se afla s-a oprit temporar, în timp ce incendiile au izbucnit de ambele părți ale vagonului în apropierea graniței de nord cu Portugalia.

Valurile de căldură devin tot mai frecvente de la an la an, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice.