Home » Sănătate » 9 remedii pentru arsuri solare. Cel mai simplu mod prin care te poți trata chiar la tine acasă

9 remedii pentru arsuri solare. Cel mai simplu mod prin care te poți trata chiar la tine acasă

Manolică Anca / 26.07.2021, 15:21
9 remedii pentru arsuri solare. Cel mai simplu mod prin care te poți trata chiar la tine acasă

Arsurile solare și insolația sunt două dintre cele mai grave urmări ale expunerii prelungite și fără control la soare. Pe lângă faptul că bronzul obținut nu va fi de durată, arsurile accelerează procesul de îmbătrânire al pielii și sunt motivul principal în majoritatea cazurilor de cancer de piele. Iată câteva remedii naturale pentru arsuri solare.

Remedii pentru arsuri solare

Arsurile solare provoacă înroșirea pielii, dând o senzație de usturime. În cazurile mai severe, pot apărea umflături cu lichid pe suprafața sa care în timp se sparg, provocând mâncărime și descuamarea pielii. Nimic benefic pentru piele, de aceea este important să prevenim acest lucru.

Nu degeaba specialiștii ne spun să evităm expunerea la soare în intervalul 11:00 – 16:00 și să folosim produselor cu factor de protecție solară ridicat. Iar persoanele care se confruntă cu arsuri solare trebuie să acționeze imediat. Iată care sunt cele mai eficiente remedii pentru arsuri solare.

  • Remedii pentru arsuri solare: iaurt

Pe cât este de popular, pe atât este de eficient și la îndemâna oricui. Iaurtul este benefic în tratarea arsurilor solare grație probioticelor și enzimelor pe care le conține. Acestea ajută la regenerarea pielii, însă este eficient și dacă se consumă ca atare deoarece ajută la rehidratarea organismului. Se întinde pe pielea afectată de soare și se lasă să acționeze 5-10 minute, după care se clătește cu apă caldă.

  • Comprese cu ceai verde

Este bogat în antioxidanți care pot inhiba acțiunea nocivă a razelor ultraviolete, deci stoparea procesului de deteriorare a dermului. Mai mult, grație acidului tanic și brominei din compoziție, favorizează vindecarea pielii și reduce durerile. Ceaiul se aplică rece.

  • Comprese cu ceai de mentă

Ceaiul de mentă oferă pielii o senzație de răcorire și de calmare, dovedindu-se foarte util în tratarea arsurilor solare.

  • Remedii pentru arsuri solare: comprese reci cu apă sau gheață

Pielea arsă are o temperatură ridicată, din acest motiv procesul de deshidratare fiind foarte rapid. Așadar, aplicarea de comprese reci cu apă de la frigider sau cu gheață va stopa degradarea dermului. Atenție! Nu se recomandă aplicarea gheții direct pe piele, ci ar trebui pusă într-un prosop de bumbac.

Remedii pentru arsuri solare
Remedii pentru arsuri solare
  • Apă de ovăz

Polizaharidele din compoziția sa au rolul de calmare și regenerare a pielii. Pune ovăz într-o șosetă și apoi las-o la înmuiat într-un bol cu apă. Stoarce de câteva ori șoseta, pentru ca apa să își schimbe culoarea. Apa se aplică pe piele, fie direct, fie pe comprese.

  • Frunze de varză

Se știe că varza este un puternic antiinflamator, dovedindu-se a fi eficient și în cazul arsurilor solare. Acestea se zdrobesc ușor și se aplică direct pe piele.

  • Remedii pentru arsuri solare: felii de cartof

Și cartoful este renumit în tratarea arsurilor solare, fiind, de altfel, cel mai eficient remediu contra iritațiilor pielii, cu rol antiinflamator. Se curăță coajă, se taie felii și se învelesc într-o pânză subțire, după care se aplică pe zonele arse de soare.

  • Felii de castravete

Castravetele are un efect analgezic, antiinflamator și hidratează puternic pielea. Aplică feliile de castravete direct pe ten și întoarce-le la interval de 5 minute de pe o parte pe alta. Pentru corp, dă-le castravetele prin blender, pentru a putea acoperi zona întreagă.

  • Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate transforma mediul acid într-un mediu bazic, deci, aplicat pe piele poate diminua disconfortul cauzat de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete. Mai mult, reduce durerea și roșeața. Dizolvă o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu într-un pahar mare cu apă, și aplică pe piele. Lasă să acționeze minim 5 minute. Atenție! Nu folosi praful de bicarbonat de sodiu direct pe piele și nici în concentrații mari.