Home » Sănătate » Tot ce trebuie să știi despre produsele cu protecție solară. Te mai bronzezi sau nu dacă le folosești? Câtă cremă trebuie să aplici, de fapt

Tot ce trebuie să știi despre produsele cu protecție solară. Te mai bronzezi sau nu dacă le folosești? Câtă cremă trebuie să aplici, de fapt

Manolică Anca / 28.06.2021, 14:01
Tot ce trebuie să știi despre produsele cu protecție solară. Te mai bronzezi sau nu dacă le folosești? Câtă cremă trebuie să aplici, de fapt

Ne aflăm în plin sezon estival, astfel că este absolut firesc să vrem să știm cât mai multe lucruri despre cremele de protecție solară. De exemplu, câtă cremă să aplici, ce factor de protecție să folosești sau dacă te mai bronzezi sau nu după ce aplici cremă cu factor ridicat. În fond, este vorba despre sănătatea noastră! Iată tot ce trebuie să știi despre produsele cu protecție solară, înainte de le achiziționa.

Tot ce trebuie să știi despre produsele cu protecție solară

Soarele poate fi un bun prieten, o sursă de inspirație sau un motiv de bucurie. Dar, în același timp, poate fi și un factor nociv și decisiv în procesul de îmbătrânire a pielii în urma expunerii prelungite la soare fără o protecție adecvată.

Dacă uneori ți se pare că produsele de protecție solară pot fi un subiect care creează confuzie, cu termeni, cifre și concepte mai mult sau mai puțin clare, trebuie să știi să știi că aceste detalii sunt foarte importante de știut. Și cum ne aflăm în plin sezon estival, în cele ce urmează, îți vom prezenta niște informații prețioase despre cum să te protejezi de razele nocive ale soarelui și cum să obții un broz sănătos.

Te mai bronzezi sau nu dacă folosești cremă de protecție? Ce cantitate trebuie să aplici?

Vară de vară, milioane de turiști merg în concediu pe litoral pentru a se relaxa sub razele puternice ale soarelui. Și cum expunerea la soare poate cauza efecte nedorite asupra pielii dacă nu este protejată corespunzător, în cele ce urmează vom expune câteva situații pe care este bine să le cunoşti: câtă cremă cu factor de protecţie solară să folosești, ce cremă să folosești sau cât de protejat ești de razele soarelui atunci când sunt nori.

Tot ce trebuie să știi despre expunerea la soare
Tot ce trebuie să știi despre expunerea la soare
  • Copiii sub 6 luni nu ar trebui expuși prea mult la soare 

Soarele aduce beneficii în cazul copiilor, însă condiția este ca expunerea să fie moderată, cu măsuri de protecţie (îmbrăcăminte adecvată) şi cu aplicarea de produse cu factor de protecție ridicat. Numeroși medici avertizează că micuţii sub șase luni nu ar trebui expuşi deloc la razele soarelui.

În cazul copiilor mai mari, este indicat să se evite intervalul de expunere 10:00 – 16:00, să se folosească produse cu SPF 30 sau 50 aplicate cu 20 de minute înainte şi reîmprospătate la fiecare două ore sau imediat după ieşirea din apă. De asemenea, copiii ar trebuie să poarte şi ochelari de soare cu filtru UV.

  • Arsurile solare reduc resursele de protecție a pieli

Arsurile cauzate de razele puternice ale soarelui reduc resursele de protecţie a pielii în zona respectivă. Fiecare om se naște cu un capital solar, în funcţie de tipul pielii, care ne protejează de efectele nocive ale soarelui. Din păcate, odată epuizat acest capital, nu mai poate fi recuperat, altfel spus, celulele lezate de la nivelul pielii nu mai pot fi „reparate”. Astfel că, vom deveni mai vulnerabili în fața cancerului de piele și a îmbătrânirii premature.

  • Reaplică produsul după ce ieși din apă

Chiar dacă foloseşti un produs care este „rezistent la apă”, acest lucru nu garantează că protecţia oferită de acesta se păstrează integral după ce ai făcut baie în mare sau în piscină. Aşadar, reaplică de fiecare dată când ieși din apă produs de protecție solară.

  • Protejează-te de soare chiar și când este înnorat 

FALS. O cantitate mai mult sau mai puţin importantă de ultraviolete pătrunde prin nori, în funcţie de tipul şi de densitatea acestora. De aceea, nu subestima cantitatea de radiaţii care trece prin nori şi foloseşte protecţia solară.

Crema cu SPF nu te va împiedică să te bronzezi
Crema cu SPF nu te va împiedică să te bronzezi
  • Nu ești mai ferit de soare atunci când ești în apă

Contrar credințelor, apa nu te protejează de radiațiile UV. Acestea pot trece până la 50-80 cm sub apă, ceea ce înseamnă că pielea ta nu este protejată. Aplică, așadar, cremă de protecție, atât înainte de a intra în apă, cât și după ce ai ieșit. În plus, ţine cont şi de faptul că se adaugă şi reflexia razelor din luciul apei.

  • Crema cu SPF nu te va împiedică să te bronzezi

Produsele cu factor de protecție solară nu te vor împiedica să te bronzezi, ci vor duce la o nuanţare progresivă a pielii. Vei împiedica astfel eventualele arsuri.

  • Nu mai folosi produsele cu factor de protecție solară de anul trecut

Dacă ţi-a mai rămas cremă de vara trecută şi te gândeşti să o foloseşti şi în acest an, uită de acest lucru. Deschiderea repetată a prodului şi expunerea lui în soare timp îndelungat îi pot afecta eficienţa, chiar dacă produsul încă este valabil.

  • Este nevoie de șase linguriţe de produs pentru un adult

În cazul unui adult de talie medie, cantitatea necesară de cremă de protecție este de 2 mg/cm². Concret, este vorba de 36 grame sau 6 linguriţe pline (o linguriţă este necesară pentru faţă). Nu uita de buze sau de urechi.