Home » Sănătate » Ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecție solară. Detaliul important care trebuie să fie pe etichetă

Ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecție solară. Detaliul important care trebuie să fie pe etichetă

Manolică Anca / 24.06.2021, 16:23
Ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecție solară. Detaliul important care trebuie să fie pe etichetă

Ne aflăm în plin sezon estival, iar produsele de protecție solară trebuie să fie obligatorii în rutina de îngrijire a pielii de zi cu zi. Indiferent că merg la plajă sau ieși în aer liber, este important să aplici produse cu factor de protecție care opresc acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui. Însă, de multe ori, alegerea corectă a acestor produse îți poate da mari bătăi de cap, pentru că gama este foarte vastă. Iată ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecția solară.

Ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecția solară

Iritații, arsuri, înroșirea pielii, pete pigmentare … Sunt doar câteva dintre problemele cu care te poți confrunta dacă nu folosești te protejezi cum trebuie de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. Și dacă aceste afecțiuni se pot trata, este important să te gândești că există un pericol și mai mare, cauzat de radiațiile solare – cancerul de piele. Așadar, înainte de a te expune fără protecție în razele soarelui, aplică o cremă cu SPF.

„Este foarte important să aplicăm zilnic, dimineata un produs care are factor de protecție. Indiferent că este vară sau iarnă. Soarele este cel mai mare inamic al pielii atunci când vorbim de îmbătrânirea prematură, iar 85% din cancerele de piele sunt determinate de expunerea la soare.”, spune Diana Baicu, consultant în industria de frumusețe profesională, potrivit prwave.ro.

Ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecția solară. Sun Protection Factor (SPF) sau Factorul de Protecție Solară (FPS) este un număr ce poate ajunge până la 50+,  ce este inscripționat pe produsele de protecție solară. Acesta îți indică cât poți să stai la soare fără ca pielea ta să fie afectată de razele ultraviolete. Calculul este foarte simplu: dacă ai pielea foarte albă care se înroșește după numai cinci minute de expunere și alegi un produs cu SPF 30, trebuie să înmulțești 5 cu 30 și astfel afli cât timp pielea va fi protejată.

SPF îți arată nivelul de protecție contra soarelui asigurat de produs și este aplicat pe etichetă într-un loc foarte vizibil. Însă, trebuie să știi că un produs pentru protecție solară nu te protejează niciodată 100% contra acțiunii soarelui. Produsele cu SPF 50 protejează contra a 98% din radiațiile solare.

Ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecția solară
Ce e bine să știi, atunci când cumperi produse pentru protecția solară

Ce sunt razele UVA și UVB

Atunci când alegem produse pentru protecția solară, foarte mulți dintre noi tindem să ne focusăm pe gradul de protecție SPF, care se refera la UVB, nu și pe cel împotriva razelor ultraviolete de tip A.

Razele de tip A sunt cele mai periculoase, pentur că ele sunt responsabile, în special, de apariția cancerului de piele și de îmbătrânirea prematură a pielii. UVA sunt radiații cu lungime de undă lungă care pătrund mai adânc în piele și ele nu sunt filtrare de nori, sticlă, deci nu suntem protejați nici dacă ne aflăm în încăperi. Ele nu se simt imediat pe piele, dar în timp distrug fibrele de elastină și colagen și determină apariția ridurilor profunde.

Razele UVB sunt cele mai periculoase pentru piele. Ele sunt responsabile de înroșirea si arderea pielii și și ele pot duce la apariția cancerului de piele. De aceea, este extrem de important ca atunci când alegem un produs de protecție solară, acesta să fie eficient atât contra razelor UVB, cât și UVA.

Produsele care au factor de protecție și împotriva razelor de tip A au marcat pe ambalaj un cerc in interiorul căruia scrie UVA. În cazul lor există două sisteme de numerotare: sistemul japonez unde se marchează cu +: A+, A++, A+++ și A++++ sau sistemul englezesc cu *. Există două tipuri de filtre solare în funcție de proveniența lor: filtre minerale sau fizice, caz în care ultravioletele sunt reflectate de produs, care acționează ca o oglindă și filtre sintetice sau chimice, caz în care razele sunt absorbite de filtre.