Home » Sănătate » Când ar putea să aibă loc valul 3 al pandemiei de Covid în România. Anunțul vehement al lui Raed Arafat

Când ar putea să aibă loc valul 3 al pandemiei de Covid în România. Anunțul vehement al lui Raed Arafat

Violeta Badea / 23.02.2021, 14:57
Când ar putea să aibă loc valul 3 al pandemiei de Covid în România. Anunțul vehement al lui Raed Arafat

Când ar putea să aibă loc valul 3 al pandemiei de Covid în România. Anunțul vehement al lui Raed Arafat. Odata cu aparitia vaccinurilor anti-COVID, oamenii au impresia că pandemia este aproape de final, dar Raed Arafat avertizeză asupra apariţiei unui nou val de infectări. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că autorităţile române încearcă să ia măsuri de prevenire pentru a evita valul trei al pandemiei. În continuare veți afla când ar putea avea loc acesta.

Când ar putea să aibă loc valul 3 al pandemiei de Covid în România

Raed Arafat avertizează populația asupra apariţiei valului al treilea al pandemiei de coronavirus în țara noastră. Vestea a picat ca un trăznet asupra oamenilor care și-au pus toate speranțele în vaccinuri, însă noile tulpini supercontagioase ale virusului ar putea face noi victime. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un plan de rezervă în cazul în care mutaţiile virusului vor deveni predominante în rândul noilor infectări.

„Pregătirea noastră este prin prevenirea de a apărea acest val. Adică respectarea regulilor, respectarea măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment. Și vedem că e greu, că lumea este clar că s-a săturat.  În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună, măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou, și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare, până avem un număr adecvat, suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut Israelul.”, a declarar Raed Arafat, pentru Antena 3.

De asemenea, și Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a făcut declaraţii cu privire la valul 3 al pandemiei de COVID-19 în România. Aceasta a declarat în direct la Digi24 că în lunile martie și aprilie e posibil să avem din nou o creștere a numărului de persoane infectate. Andreea Moldovan a mai spus că noile mutații ale virusului are o rată mai mare de contagiozitate și se extinde mult mai rapid.

Ce plan are Ministerul Sanatatii pentru un posibil val 3 al pandemiei de coronavirus
Ce plan are Ministerul Sanatatii pentru un posibil val 3 al pandemiei de coronavirus

Ce măsuri iau autoritățile

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit și despre măsurile pe care le iau autoritățile pentru a contracara posibilele noi infectări. Astfel, în acest moment secțiile de Terapie Intensivă vor continua să existe pentru a prelua pacienții respectivi.

În prezent, aceste secții găzduiesc peste 900 de bolnavi, față de peste 1,300 de pacienți câți erau în luna noiembrie. Tot despre măsuri a vorbit și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan care a declarat că se lucrează la un plan de rezervă pentru o posibilă creștere a numărului de cazuri.

„Pentru că ne gândim că este foarte posibil să apară un val 3 şi la noi, suntem în discuţii în perioada aceasta şi cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID. Trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem acum – o scădere a numărului de cazuri -, dar să lăsăm posibilitatea ca în cazul în care numărul de cazuri creşte, să ne putem rapid replia pe creşterea accesibilităţii pacienţilor COVID, dar mai ales pe o îngrijire de calitate a acestora. Deci, se lucrează şi sperăm să venim săptămâna viitoare cu un plan în acest sens”, a precizat Andreea Moldovan.