Home » Sănătate » Ce analize e bine să îți faci după ce scapi de Covid. Sfatul prețios al specialistului

Ce analize e bine să îți faci după ce scapi de Covid. Sfatul prețios al specialistului

Violeta Badea / 20.03.2021, 16:36
Ce analize e bine să îți faci după ce scapi de Covid. Sfatul prețios al specialistului

Ce analize e bine să îți faci după ce scapi de Covid. Sfatul prețios al specialistului. Ai avut Covid-19? Ei bine, specialiștii trag un semnal de alarmă! Aceștia spun că starea de sănătate ar trebui monitorizată cel puțin doi ani de la declararea vindecării! În acest articol vei afla ce investigații medicale trebuie să faci în această perioadă.

Ce analize e bine să îți faci după ce scapi de Covid

Dacă ai fost infectat cu noul coronavirus și te-ai vindecat, lupta nu s-a încheiat în totalitate. Medicii avertizează că trebuie să vă monitorizați starea de sănătate a plămânilor, inimii și sistemului nervos cel puțin doi ani de la declararea vindecării.

Principalele analize care ar trebui făcute în această perioadă sunt computerul tomograf (CT-ul) și RMN-ul. De ce? Ei bine, acestea oferă cele mai bune informații despre eventualele sechele apărute în urma infecării cu virusul Covid-19.  Pneumonia asociată cu coronavirusul poate provoca anumite leziuni pe termen lung micilor saci de aer, numite și alveole, din plămâni. Astfel, țesutul cicatricial rezultat poate duce la probleme de respirație pe termen mediu și lung.

„Există leziuni pulmonare care persistă după vindecare, la fel și modificări cardiace și neurologice. O afectare directă generată de virus pe sistemul nervos este foarte clar că există. Ea poate să lase sau poate să nu lase sechele. La fel și la afectarea pulmonară. Un alt aspect care poate să genereze sechele se referă la leziunile vasculare, inclusiv ale vaselor mici care irigă creierul”, a precizat  Prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România și director medical Medima Health, citat de avantaje.ro.

Ce investigatii medicale sunt necesare dupa vindecarea de Covid
Ce investigatii medicale sunt necesare dupa vindecarea de Covid

Sfatul prețios al specialistului

Specialistul recomandă persoanelor care s-au vindecat de Covid să-și facă o evaluare la o perioadă de trei sau șase luni, după ce s-au vindecat de această boală respiratorie. Investigația este necesară, deoarece nu se știe exact care este stadiul leziunilor pe care le-a lăsat virusul în urma lui.

Evaluarea este necesară, mai ales că nu există o istorie a pacienților. Virusul este prezent de un an în viețile noastre, astfel că nu se cunosc detalii legate de evoluția acestei boli. Tocmai de aceea este foarte important pentru medici să monitorizeze acești pacienți și să vadă ce înseamnă în timp leziunile secundare pe care le-a determinat virusul.

Singura certitudine este aceea că această boala lasă anumite urme, dar nu știe cu exactitate în ce organe, care este gradul de afectare și care sunt posibilitățile acestor leziuni în timp. Medicii au constat că cei mai mulți pacienți vindecați de Covid-19 au prezentat probleme la nivelul lobilor inferiori ai plămânilor.

În imaginile plămânilor se puteau observa anumite pete opace care indică inflamație și care ar putea face dificilă respirația în timpul anumitor activități zilnice. Partea bună este că problemele vizibile se reduc în mod normal după circa două săptămâni, însă un studiu austriac a arătat că deși leziunile pulmonare se reduc în timp, multe dintre acestea nu dispar definitiv. Studiul a fost efectuat pe 919 pacienți, iar rezultatul a fost următorul:

– 88% dintre persoane prezentau leziuni vizibile la șase săptămâni după ce au fost externați din spital

– 56% aveau aceste leziuni și după 12 săptămâni