Home » Sănătate » Ce conțin cu adevărat băuturile energizante și cu ce poți să le înlocuiești. 8 alternative sănătoase

Ce conțin cu adevărat băuturile energizante și cu ce poți să le înlocuiești. 8 alternative sănătoase

Manolică Anca / 28.02.2022, 10:09
Ce conțin cu adevărat băuturile energizante și cu ce poți să le înlocuiești. 8 alternative sănătoase

Fie că este vorba de o zi lungă la birou, de un antrenament intens sau de o sesiune de studiu de o noapte întreagă, mulți dintre noi apelează la băuturi energizante atunci când au nevoie de un mic impuls. Acestea reprezintă o industrie de mai multe miliarde de dolari, iar popularitatea lor pare să fie un indiciu al eficienței lor. Dar cât de sănătoase sunt acestea? Tu știi ce conțin ele cu adevărat?

Ce conțin de fapt băuturile energizante

Apa simplă este cea mai bună băutură hidratantă pentru majoritatea oamenilor, dar băuturile sportive și energizante sunt promovate pentru a-i atrage pe cei care fac exerciții fizice sau care au nevoie de un impuls de energie pentru a trece peste zi.

Deși uneori sunt confundate cu băuturile pentru sportivi, băuturile energizante sunt un produs complet diferit. Acestea sunt comercializate pentru a crește vigilența și nivelul de energie, conținând cantități semnificative de cofeină și la fel de mult sau chiar mai mult zahăr ca în cazul băuturilor carbogazoase. Multe dintre acestea conțin aproximativ 200 mg de cofeină, cantitatea din două cești de cafea preparată.

Pot fi adăugate și alte substanțe care se presupune că sporesc energia, cum ar fi vitaminele B și plante precum ginsengul și guarana. Însă, îngrijorătoare este lipsa de reglementare cu privire la siguranța acestor băuturi, precum și tacticile agresive de marketing orientate către adolescenți. Iată ce conține o doză de băutură energizantă:

  • 10 lingurițe zahăr
  • 4 tipuri de îndulcitori artificiali (ciclamațiu de sodiu, zaharină, acesulfam k și aspartam)
  • 2-9 aditivi alimentari
  • cofeină (echivalentul a trei espresso)
  • 50 mg – 2 mg taurină
  • 250 kcal
Băuturile energizante sunt un pericol pentru sănătate
Băuturile energizante sunt un pericol pentru sănătate

Alternative sănătoase

Este sigur să consumăm cofeină, dar cu moderație. Dar dacă o ceașcă de cafea pe zi nu îți oferă un impuls suficient de mare, încearcă unele dintre aceste sugestii și recomandări:

1. Ceaiul verde

Ceaiul conține destul de multă cofeină, care îți stimulează energia, dar are și avantajul de a conține anumite substanțe benefice pentru sănătate. Printre alternativele la ceaiul verde se numără ceaiul negru și ceaiul alb.

2. Yerba Mate

Originar din pădurile tropicale din America de Sud, Yerba Mate (MAH-teh), sau „mate”, acesta este un produs de bază în multe zone din Argentina, Brazilia, Chile, Paraguay și Uruguay, și care aâa devenit recent popular și în alte părți ale lumii. Deși se prepară în mod similar cu ceaiul negru sau verde, mulți experți susțin că acesta conține chiar mai multe proprietăți benefice.

3. Ceai de rădăcină de ghimbir

Rădăcina de ghimbir este foarte benefică pentru sănătate. Chiar dacă nu conține cofeină și, prin urmare, nu poate oferi un impuls energetic imediat, diferitele sale beneficii te pot ajuta să își menții nivelul de energie și să rămâi sănătos pe termen lung.

4. Suc proaspăt

Cofeina nu este singurul mod în care corpul nostru produce energie. Organismul nostru o produce și din alimentele pe care le consumăm. Deși ai putea fi tentat să te încărci cu gustări zaharoase pentru a adăuga mici explozii de energie pe parcursul zilei, nu este un lucru deloc sănătos Sucurile verzi și proaspete, însă, te ajută să te simți sătul și să rămâi activ. Totuși, ai grijă să echilibrezi zahărul.

5. Bea multă apă

Atunci când ești bine hidratat, îți ajuți corpul să se mențină în funcțiune. Așadar, bea un pahar de apă când te trezești, la mese și înainte, în timpul și după antrenamente.

6. Mănâncă proteine și carbohidrați

Potrivit Asociației Americane a Inimii, acestea sunt un combustibil excelent pentru un antrenament. Carbohidrații oferă mușchilor tăi energie, în timp ce proteinele ajută la construirea lor.

7. Ia vitamine

Vitaminele și mineralele naturale, cum ar fi magneziul, ajută organismul tău să producă energie. De asemenea, poți adăuga în dieta ta mai multe alimente bogate în vitamine și minerale.

8. Fii activ

Atunci când faci exerciții fizice, nivelul de serotonină și endorfine crește la scurt timp după aceea, lucru care te ajutp să te simți mai bine. De asemenea, cei care fac exerciții fizice în mod regulat au adesea mai multă energie.