Home » Sănătate » Ce se întâmplă dacă îți faci vaccinul Covid și ce riscuri există dacă refuzi vaccinarea. Precizări importante la întrebări-cheie

Ce se întâmplă dacă îți faci vaccinul Covid și ce riscuri există dacă refuzi vaccinarea. Precizări importante la întrebări-cheie

Nechifor Ioana / 20.01.2021, 14:42
Ce se întâmplă dacă îți faci vaccinul Covid și ce riscuri există dacă refuzi vaccinarea. Precizări importante la întrebări-cheie

În contextul pandemiei de coronavirus, medicul Virgil Musta a venit cu precizări importante pentru români despre vaccinul anti-Covid. Astfel, acesta a răspuns la cele mai arzătoare întrebări, la nelămurile și curiozitățile oamenilor, dorind să le ofere informații de bază despre ce presupune vaccinarea și ce se întâmplă de fapt în organismul uman în urma acestui vaccin. De asemenea, acesta a spus și ce riscuri există în condițiile în care se refuză vaccinul Covid.

A te vaccina anti-Covid sau nu?

După declanșarea epidemiei de Covid 19, care s-a răspândit peste tot în lume și a făcut victime la nivel mondial, a îmbolnăvit oameni și a dat viața tuturor peste cap, specialiștii în sănătate au lucrat intens la realizarea unui vaccin care să oprească această pandemie.

Doze ale vaccinului Covid 19 au ajuns și în România, însă oamenii au tot felul de nelămuri și curiozități referitoare la acest vaccin (care constă în administrarea a două doze, în două etape, la o distanță de aproximativ 3 săptămâni între prima și a doua doză).

Medicul Virgil Musta a adunat argumente și a încercat să demonteze mituri legate despre acest vaccin, încercând astfel să vină în sprijinul celor care își pun întrebarea Ne vaccinăm sau nu? .

În acest context, Virgil Musta le recomandă românilor să se informeze în ceea ce privește vaccinul anti coronavirus doar din surse credibile, să ceară informații de la oameni care au expertiză solidă și care s-au confruntat prin prisma profesiei cu diverse alte epidemii( specialiști în sănătate, epidemiologi).

Însă, în cazul în care te gândești să faci acest vaccin, este important să te consulți cu medici specialiști, cu medicul de familie care este la curent cu istoricul tău medical și care îți poate da un răspuns final în această situație.

Ce se întâmplă în corpul tău, dacă îți faci vaccinul Covid

Specialiștii din Sănătate recomandă purtarea măștii inclusiv după momentul în care te-ai vaccinat și asta pentru a nu exista riscul să te infectezi cu virusul și să-l dai mai departe, să te protejezi astfel pe tine și pe ceilalți.

Se consideră că atunci când vaccinarea Covid a populației se va realiza în proporție de 70%, atunci se va ajunge la imunizare și vor începe să fie elimintate restricții în contextul pandemiei.

Ce presupune însă vaccinarea și la ce ajută de fapt? Medicul a încercat să ofere răspunsuri cu informații relevante pentru această situație.

Medicul Virgil Musta
Medicul Virgil Musta

Vaccinarea ajută în 3 direcții, spune Virgil Musta, conform mediafax.ro. Astfel, medicul susține că vaccinul Covid ajută, printre altele, să nu se ajungă la o formă severă a acestui virus.

O să îți diminuezi foarte mult posibilitatea de a face boala (pt. că îți învață sistemul imunitar să anihileze virusul cât mai repede după ce ai intrat în contact cu el). O să îți diminuezi foarte mult posibilitatea de a face o formă gravă a bolii ( pt. că stimulează organismul să producă anticorpi și stimulează imunitatea celulară).

O să contribui la stoparea pandemiei și la revenirea mai rapidă la normalitate (cu cât mai repede se atinge un număr suficient de oameni care au un răspuns imunitar corespunzător împotriva SARS CoV-2, cu atât mai repede pandemia poate fi oprită).

Ce riscuri există, dacă nu îți faci vaccinul în contextul pandemiei de Covid

De-a lungul timpului au apărut mărturisiri în spațiul online și la tv ale oamenilor care s-au îmbolnăvit cu acest virus. Unii au trecut printr-o experiență medicală extrem de dificilă, alții au povestit că au avut simptome ușoare și s-au tratat acasă.

Situația diferă în funcție de istoricul medical al fiecărei persoane, de alte afecțiuni cu care se poate confrunta. Sunt persoane care nu au fost atente la evoluția lor medicală și află cu întârziere că suferă și de alte probleme. În acest caz, infectarea cu Covid poate complica și mai mult sănătatea persoanei respective.

Cum funcționează vaccinul anti Covid
Vaccinul anti Covid

Ce se întâmplă dacă nu fac vaccinul Covid? Aceasta este una dintre întrebările frecvente din această perioadă. Medicul Virgil Musta a încercat să ofere explicații și din acest punct de vedere.

Să faci boala, să faci formă severă, să ajungi la terapie intensivă și poate și mai rău, să rămâi cu sechele care iți vor crea probleme toată viața, să nu fii liber să călătoresti unde vrei fără carantinări, să îmbolnăvești prieteni, membri de familie care pot face forme grave, Virgil Musta

Mi se introduce virus în organism prin acest vaccin?

Medicul Virgil Musta s-a concentrat și asupra speculațiilor care circulă pe tema vaccinului Covid și a încercat să demonteze un celebru mit despre acesta.

Sunt persoane care probabil își pun întrebarea dacă li se introduce virus în organism prin vaccinul Covid. Virgil Musta a explicat clar că nu este posibil acest lucru.

NU. Vaccinul Pfizer si Modena nu este un vaccin cu virus viu atenuat și nici măcar cu virus inactivat. Aceste vaccinuri, spre deosebire de altele de până acum, datorită tehnologiei moderne, folosește ARN mesager într-un mod foarte inteligent și inovator pentru a te imuniza. NU pătrunde în ADN-ul uman, în nicio formă!, Virgil Musta, mediafax.ro.

În cadrul informațiilor redate despre vaccinul menit să oprească pandemia, medicul Virgil Musta susține că pot să își facă acest vaccin și cei care au avut Covid. Motivul este pentru că nu se știe câți anticorpi protectori a dezvoltat persoana respectivă după boală.

Din datele/studiile apărute, se pare că cei care au avut simptome ușoare de Covid, nu au făcut o cantitate mare de anticorpi protectori.