Home » Știri » Știri sociale » Ce reacții au avut românii, după 24 de ore de la vaccinul Covid, și cine răspunde de fapt în cazul efectelor adverse grave

Ce reacții au avut românii, după 24 de ore de la vaccinul Covid, și cine răspunde de fapt în cazul efectelor adverse grave

Manolică Anca / 28.12.2020, 12:15
Ce reacții au avut românii, după 24 de ore de la vaccinul Covid, și cine răspunde de fapt în cazul efectelor adverse grave

După aproximativ zece luni de zile de la izbucnirea pandemiei de Covid 19 în România, duminică, 27 decembrie, a început campania de vaccinare și în țara noastră. După cum s-a anunțat deja de mult timp, primele persoane care au primit sau urmează să primească acest ser sunt cadrele medicale din prima linie. Iată ce reacții au avut românii, după 24 de ore de la vaccinul Covid, și cine ar urma să răspundă în cazul apariției unor efecte adverse grave.

Ce reacții au avut românii, după 24 de ore de la vaccinul Covid

Duminică, 27 decembrie, poate fi considerată o zi istorică pentru țara noastră, pentru că atunci a debutat campania de vaccinare anti-Covid 19. Printre cei care se regăsesc în prima etapă de imunizare se numără cadrele medicale din toate cele 10 spitale de boli infecțioase, aflate în prima linie în lupta cu virusul. Dozele din prima tranșă s-au alocat în funcție de solicitările fiecăruia dintre cele 10 spitale.

Așadar, începând de pe 27 decembrie, aproximativ 1.000 de cadre medicale din prima linie au beneficiat de vaccinul anti-Covid 19. Prima persoană vaccinată împotriva Covid 19 în România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă din carul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Aceasta a fost membra echipei medicale care, pe data de 27 februarie, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul Covid 19.

Și medicul infecționist Adrian Marinescu s-a vaccinat

Medicul infecționist, Adrian Marinescu, s-a vaccinat de Covid 19
Medicul infecționist, Adrian Marinescu, s-a vaccinat de Covid 19

De asemenea, printre cele 1.000 de cadre medicale care au primit serul curativ se numără și medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Instititul Matei Balş din Capitală. Acesta a declarat pentru Antena 3 ce reacții au avut românii, după 24 de ore de la vaccinul Covid. Astfel, conform spuselor lui, nu există reacţii adverse după prima zi de la administrarea serului și pare că totul a decurs conform planului.

„Din fericire, nu au existat (reacţii adverse – n.r.). Cei mai mulţi nu au avut nici acea jenă la locul de injectare. Asta înseamnă, pe de o parte, că asistentele care au făcut vaccinul au avut mână de aur, şi nu au existat aceste probleme, dar se ştie şi că reacţiile adverse sunt foarte rare. Totul s-a desfăşurat fără probleme şi vă pot da şi exemplul meu. A fost totul mai mult decât în regulă, mă simt bine, nu am niciun simptom nici măcar la 24 de ore după vaccin”, a declarat acesta.

Mai mult, doctorul se declară optimist în ceea ce privește procentul persoanelor care nu se vor vaccina. Acesta spune că, prin puterea exemplului, „informaţiile care vin de la o zi la alta vor face ca temerile să fie spulberate”, astfel că, procentul celor care ar urma să refuza vaccinarea va fi extrem de mic.

Cine va răspunde, de fapt, în cazul efectelor adverse grave

Și totuși, există persoane care se arată îngrijorate de efectele adverse care ar putea apărea în urma vaccinului. Şeful campaniei de vaccinare anti-Covid 19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a vorbit pe larg la Antena 3 despre efectele adverse ale vaccinului. Acesta a spus că „profilul reacţiilor adverse este asemănător altor tipuri de vaccin” și, totodată, mult mai ușor în cazul acestuia. Disconfortul local, tumefacția, febra, durerile de cap, durerile musculare și articulare, starea de oboseală care ar putea apărea nu reprezintă efecte adverse care să necesite o abordare medicală particulară. Însă, acesta a precizat că:

„Sunt citate 2-3 reacţii adverse majore la persoane cu istoric de şoc anafilactic, o situaţie foarte rară, gravă (…) Este important să ştii ce ai de făcut la momentul respectiv. Există o procedură distribuită la centrele de vaccinare pentru astfel de cazuri.”

Şeful campaniei de vaccinare anti-Covid 19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă
Şeful campaniei de vaccinare anti-Covid 19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă

Acesta a continuat și a spus că toate medicamentele prezintă risc de şoc anafilactic. Chiar și antibioticul amoxicilină acid clavulanic are precizat în prospect efecte adverse foarte grave, inclusiv şocul anafilactic, şi, cu toate acestea, foarte multă lume lumea îl ia. „Ulterior administrării vaccinului, persoana vaccinată este supravegheată 15 minute, timp în care îi va fi acordată toată atenţia medicală”, a mai precizat medicul.

Dar ce se întâmplă, din punct de vedere medical, cu persoanele care pot prezenta efecte secundare grave post-vaccinare şi cine va răspunde de această situație, având în vedere că producătorii vaccinului solicită imunitate în faţa legii în statele care folosesc produsele lor? Iată ce a răspuns acesta:

„În momentul de faţă, este prevăzut spre dezvoltare, la fel ca în alte 11 ţări europene, un mecanism de compensare directă a unei persoane pentru cazul, improbabil, în care persoanele vaccinate dezvoltă reacţii adverse. Din ceea ce ştiu – nu sunt jurist şi îmi cer scuze dacă greşesc – mecanismul de compensare revine în sarcina statului”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.