Home » Sănătate » Cum ne protejăm de căpușe și țânțari. Sfaturi și recomandări prețioase direct de la medic

Cum ne protejăm de căpușe și țânțari. Sfaturi și recomandări prețioase direct de la medic

Manolică Anca / 19.04.2022, 14:00
Cum ne protejăm de căpușe și țânțari. Sfaturi și recomandări prețioase direct de la medic

Odată cu venirea sezonului cald, petrecem mai mult timp în aer liber, facem drumeții sau ne relaxăm la iarbă verde. Însă, acest lucru s-ar putea transforma rapid într-un calvar dacă nu suntem atenți la insectele care ne pot face rău. Pentru că da, sezonul cald coincide și cu apariția țânțarilor și a căpușelor la care suntem inevitabil expuși cu toții. Și pentru ca să nu sărim peste distracția în aer liber, este bine să știm cum ne protejăm cel mai bine de căpușe și țânțari. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, pentru impact.ro, care sunt pericolele la care suntem expuși.

Căpușele și țânțarii, dușmanii ieșirilor în aer liber

Sezonul căpușelor și al țânțarilor stă să înceapă, iar medicii avertizează că trebuie să fim extrem de atenți atunci când alegem să ne petrecem timpul liber în natură, la iarbă verde. Copiii sunt, în special, cei mai expuși, dar nici adulții nu sunt excluși din categoriile de risc.

În ultimii ani, în perioada de primăvară, camerele de gardă ale spitalelor din țară s-au umplut de oameni care au fost mușcați de căpușe după ce s-au relaxat la iarbă verde. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, pentru impact.ro, cum trebuie să ne protejăm și ce trebuie neapărat să avem în vedere.

Un lucru foarte clar pe care toată lumea ar trebui să îl știe este că sub nicio formă nu ar trebui să încercăm să ne scoatem singuri căpușele din piele. Sunt șanse mari să facem mai mult rău decât bine. Cea mai sigură variantă este să mergem cât mai repede la spital și să apelăm la medicii specialiști.

„Sunt multe căpușe în zonele cu verdeață și umezeală, iar pericolul cel mai mare este în zilele călduroase când ieșim la iarbă verde. Teoretic, doar 30 la sută dintre căpușe sunt cu Borellia, cele care dau practic boala Lyme”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, medic la UPU a spitalului din Iași.

Tratamentul în cazul mușcăturilor de căpușe

În ceea ce privește tratamentul care trebuie urmat în cazul unei mușcături de căpușe, acesta presupune administrarea de antibiotice timp de câteva zile, în funcție de vârsta pacientului, dar și de starea de sănătate. Desigur, acesta trebuie prescrip de către medicul specialist sau de către medicul de familie, acolo unde nu se poate ajunge la un infecționist.

Căpușele și țânțarii, dușmanii ieșirilor în aer liber
Căpușele și țânțarii, dușmanii ieșirilor în aer liber

„Mare atenție la principiul de extragere când vine vorba de căpușe. Această extragere poate fi făcută doar de către un medic, chiar dacă, din păcate, suntem fanii tratamentelor care ne pot face mai mult rău sau care pot produce leziuni. De principiu, da, se ia antibiotic, dar trebuie să ți-l prescrie medicul, nu să iei din proprie inițiativă”, a mai spus doctorul.

Țânțarii, mari purtători de boli

În cazul mușcăturilor de țânțari, ne putem alegem cu diverse boli și infecții grave despre care putem afla abia luni sau ani mai tâziu și care pot duce, în unele cazuri, chiar la deces. De cele mai multe ori, însă, frecventele complicații date de o înțepătură de țânțari sunt mâncărimea, iritația, alergia și înroșirea zonei.

În România, de-a lungul anilor, s-au descoperit și câteva cazuri de Zika, o boală gravă dată, în unele cazuri, de înțepătura unui țânțar. Mai frecvent, însă, au fost diagnosticați români cu West Nille, o infecție gravă care, netratată, pune viața persoanei în pericol.

Recomandări de la medic

Pentru a ține la distanță căpușele și țânțarii, este recomandat să folosim soluții care se regăsesc în farmacii. Dar trebuie să ținem cont de câteva lucruri înainte. Trebuie să avem în vedere vârsta copilului, pentru cei sub trei ani existând multe spray-uri din plante care protejează și care nu au substanțe ce pot provoca iritații.

„Mai sunt și alte variante, plasele de la geam, evitatul pe cât posibil al deplasărilor în amurg și evitatul zonelor cu bălți. În ceea ce privește înțepătura de țânțar, nu poți face diferența între o insectă care poate transmite boli și una care nu face acest lucru.

Trebuie să reținem data înțepăturii și să fim atenți să nu ne apară simptome: febră, dureri musculare, simptome specifice unei gripe de vară”, a mai spus medicul.

De asemenea, pentru copii mai există și brățări cu pastile contra țânțarilor care se cumpără din farmacii. Totodată, trebuie să luăm în calcul varianta de a purta haine care să acopere mâinile și picioare când ieșim în zonele cu spații verzi.