De ce bebelușii zâmbesc, atunci când dorm. Motivul nebănuit

de:
26 08. 2021, 17:22
De ce bebelușii zâmbesc, atunci când dorm

Ce poate fi mai frumos și mai emoționant decât zâmbetul inocent al unui bebeluș? Să nu mai vorbim de primul zâmbet al unui nou-născut, cunoscut uneori și sub numele de zâmbet angelic. Acesta este un moment extrem de așteptat de părinți, care le topește pur și simplu sufletele. Dar hai să aflăm, totuși, de ce zâmbesc bebelușii atunci când dorm.

Ce ascund bebelușii în spatele zâmbetelor lor de vis

Sigur ai observat și tu că zâmbetul bebelușilor este mai frecvent în timp ce aceștia dorm. Visează, oare? Își amintesc de timpul petrecut în burtica mamei? Hai să aflăm împreună.

Ei bine, bebelușii zâmbesc încă de dinainte de a se naște Multe dintre mamei sigur au avut norocul de a-și vedea copilul zâmbind în timpul ecografiilor. Într-un studiu în care s-au analizat peste 500 de femei însărcinate care foloseau ultrasunete 4D, s-a decoperit că peste 31 de feți zâmbeau la acel moment. Toți au zâmbit în medie 3,21 secunde. În acest fel, oamenii de știință au stabilit că zâmbetele spontane apar chiar și atunci când bebelușii sunt încă în pântece, chiar cu mult înainte de a veni pe lume.

Grație noilor tehnologii apărute, s-a descoperit că fetușii pot căscă și la 18 săptămâni după ce au fost concepuți, iar în jurul săptămânii 26 de sarcină, pot zâmbi, clipi și chiar plânge din interiorul uterului. Aceste expresii faciale sunt, însă, reflexe involuntare pe care le dezvoltă ca un fel de pregătire pentru momentul în care se nasc.

Primele zâmbete sunt acte reflexive și involuntare

După cum am spus și mai sus, aceste zâmbete pe care bebelușii le au în timp ce sunt în uter sunt considerate acțiuni reflexe. Concret, ele sunt un răspuns imediat la un stimul, care în cazul bebelușilor este, de obicei, un sentiment de bunăstare internă. Spre deosebire de restul, este foarte probabil ca bebelușii să conștientizeze faptul că zâmbesc, așa că vorbim despre o mișcare involuntară a mușchilor lor, același lucru fiind valabil și în cazul loviturilor sau când sug degetul mare.

Zâmbetul bebelușilor este un act involuntar

Atunci când doarme, un nou-născut trece în mod normal prin două faze de somn: somn activ și somn profund. Faza activă, cunoscută și sub numele de REM, se crede că este produsă de o activitate intensă a creierului. Acest lucru apare la circa 60-90 de minute după ce adormim, dar somnul funcționează în cicluri, astfel încât REM va alterna și cu somnul profund. Cel mai probabil, bebelușii vor fi surprinși zâmbind, strâmbând sau întinzându-și picioarele, în timpul somnului REM.

Cum bebelușii nu pot vorbi, atât zâmbetul, cât și plânsul sunt mijloacele esențiale de comunicare a unui bebeluș. Zâmbetele lor pot fi, de asemenea, un răspuns la sentimente pozitive sau senzații de liniște, cum ar fi o mângâiere pe obraz sau senzația de curățare din nou. Amintirile plăcute, precum vocile, aromele sau gusturile pot produce, de asemenea, un zâmbet unui copil.

De ce bebelușii zâmbesc, atunci când dorm

Dacă în timp ce ne uităm la un bebeluș care doarme adânc îl vedem zâmbind, asta nu înseamnă neapărat că visează, chiar dacă pare să facă asta. De fapt, acest lucru este destul de imposibil , întrucât un nou-născut nu are încă experiențe suficiente pentru a-și aminti, nici nu are capacitatea de a-și imagina, creierul lor fiind încă în plin proces de dobândire a acestor capacități.

Somnul în primele săptămâni de viață are câteva funcții foarte specifice, care includ dezvoltarea creierului, ajutarea la procesarea informațiilor și să consolidarea memoriei, care începe să prindă contur în uter. Acesta din urmă, de fapt, poate fi dovedit prin observarea modului în care bebelușii pot recunoaște vocea mamei sau a tatălui la câteva ore după ce s-au născut.