Home » Sănătate » De ce nu este bine să mănânci ouă la masa de seară. Iată răspunsul specialiștilor

De ce nu este bine să mănânci ouă la masa de seară. Iată răspunsul specialiștilor

Manolică Anca / 06.04.2022, 11:01
De ce nu este bine să mănânci ouă la masa de seară. Iată răspunsul specialiștilor

Un ou este cel mai iubit și devorat produs alimentar în rândul celor care au grijă de greutatea lor, mai ales în cazul culturistilor. Acesta este bogat în mai multe substanțe nutritive sănătoase și este una dintre cele mai bune surse de proteine complete. Este versatil, ușor de gătit și nu este foarte scump. Toate aceste lucruri îi fac pe oameni să îl adauge cu ușurință în meniul alimentar zilnic. Dar, ca orice alt lucru, există un moment bun și unul mai puțin bun pentru a mânca ouă. Iată de ce nu ar trebui să le consumi la masa de seară.

De ce nu este bine să mănânci ouă la masa de seară

Oul este unul alimentele cele mai bogate în substanțe nutritive. Conține vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, E, minerale precum calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, aminoacizi care accelerează metabolismul și proteine care sunt foarte ușor de asimilat de către organism. Totodată, acesta conține colină și inozitol, nutrienți implicați în sănătatea funcției cerebrale.

În ciuda acestei bogații de substanțe nutritive benefice pentru buna funcționare a organismului, unii specialiști spun că ouăle nu ar trebui consumate oricând. La fel ca, de altfel, în cazul multora alimente. Aceștia spun că ar fi de preferat să se evite consumul lor seara. Află, în cele ce urmează, de ce nu este bine să mănânci ouă seara.

Ce spun specialiștii în acest caz

Când vine vorba de alimente cu mesaje confuze despre sănătate, ouăle ar putea fi pe primul loc: În ciuda faptului că sunt de mult timp un produs de bază pentru micul dejun și pentru coacere, experții în sănătate au avertizat ani de zile că nu trebuie consumate, în special gălbenușurile, în mod foarte regulat, de teamă că acest lucru ar putea crește colesterolul și ar putea duce la apariția bolilor de inimă.

De ce nu este bine să mănânci ouă la masa de seară
De ce nu este bine să mănânci ouă la masa de seară

În timp ce gălbenușul vine la pachet cu o cantitate mare de colesterol, aproximativ 280 mg, iar doza zilnică maximă recomandată este de 300 mg, la albuș lucrurile stau diferit. Acesta este bogat în proteine și sărac în colesterol. Așadar, dacă ți se face pofta de ouă, ai putea încerca, din când în când, să mănânci doar albușul. Specialiștii în nutriție recomandă limitarea consumului de gălbenușuri la șase pe săptămână.

Important de subliniat este că nivelul colesterolului „rău” nu suferă modificări în urma consumului de ouă, atât timp când acestea sunt gătite într-un mod sănătos. Adică nu sunt prăjite în mult ulei, ci fierte, poșate sau sub formă de ochiuri fierte. Însă creșterea colesterolului nu este singurul aspect neplăcut care apare în cazul consumului de ouă.

Noaptea, procesul de digestie este mai lent

În general, acest tip de alimente se digeră ceva mai greu, iar în cursul nopții, procesul de digestie încetinește. Astfel, acesta este pricipalul motiv pentru care nu ar trebui să mănânci ouă seara. În caz contrar, te-ai putea confrunta cu reflux gastro-esofagian și cu senzații de balonare.

Dacă totuși ajungi să consumi ouă seara, asigură-te că este un ou fiert sau poșat, iar între ultima masă și momentul în care mergi la culcare să fie măcar trei ore. De asemenea, ține minte că acestea nu ar trebui niciodată asociate cu alimente grele, nesănătoase. Încearcă să nu consumi ouă prăjite cu bacon sau cu brânză.