Home » Life & Style » Timp liber » Mâncăruri „necurate”. Aceste alimente sunt interzise în Biblie

Mâncăruri „necurate”. Aceste alimente sunt interzise în Biblie

Alexandru Cazacu / 14.12.2021, 12:46
Mâncăruri „necurate”. Aceste alimente sunt interzise în Biblie

Potrivit fețelor bisericești din primele secole, alimentația unui bun creștin trebuie să fie una simplă, sănătoasă și chibzuită. Se pare că există multe preparate pe care le consumăm frecvent, dar care sunt considerate a fi „necurate”. Așadar, noi v-am pregătit o listă cu alimente interzise în Biblie. Iată ce spune Cartea Sfântă despre acestea.

Alimente interzise în Biblie

În Vechiul Testament, alimentația era reglementată, fiind legată de jertfele și ritualurile iudaiste, de o viziune a „necurățeniei” față de animale, persoane, lucruri și așa mai departe. Se pare că cele mai multe percepte în ceea ce privește alimentația se găsesc în cărțile despre jertfe și ritualuri (mai ales în Levitic și Deuteronom) ale Vechiului Testament.

Ba chiar mai mult de atât, Mântuitorul Iisus Hristos spunea că: „Viața este mult mai importantă decât hrana”. Totodată, în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, Dumnezeu poruncea le poruncea creștinilor să se abțină de consumul de carne a unor animale, păsări și a altor viețuitoare, care trăiesc atât în apele mărilor, cât și pe uscat. În acest context, noi vă vom spune mai departe care sunt alimentele interzise în Biblie.

Carnea de porc

Fără doar și poate, carnea de porc se află printre cele mai consumate alimente și iubite alimente din lume, deși se spune că este o carne „grea”. Cu toate acestea, Biblia ne spune următoarele: „Să nu mâncați carne de porc și să nu vă atingeți de el” (Leviticul 11:7-8).

Carnea de iepure

În lista cu alimente interzise în Biblie se află și carnea de iepure. Mulți sunt de părere că aceasta este foarte sănătoasă, având cel mai mic nivel de colesterol. De asemenea, carnea de iepure este fragedă, ușor de digerat și are un nivel ridicat de proteine. Potrivit Cărții Sfinte, acesta este un aliment „necurat”.

Alimente interzise în Biblie. Ce mâncăruri sunt considerate „necurate”
Alimente interzise în Biblie. Ce mâncăruri sunt considerate „necurate”

Ce spune Biblia despre carnea unor păsări și ce animale sunt considerate „necurate”

Tot Biblia ne spune că nici carnea unor păsări nu trebuie să fie consumată: „Din păsări să nu mâncați și să vă îngrețoșați de acestea, că sunt spurcate: vulturul, zgripțorul si vulturul de mare; corbul și șoimul cu soiurile lor; toată cioara și soiurile ei; struțul, cucuveaua, rândunica și uliul cu soiurile lui; huhurezul, lebăda, pelicanul și cocorul; cocostârcul, pupăza și liliacul”.

De asemenea, sunt considerate a fi „necurate”: șoarecele, cârtița, șopârlele și alte viețuitoare din această specie, ariciul, broasca, broasca țestoasă și melcul. Tot în această listă intră și animalele care se se târăsc pe pântece și cele ce umblă pe un mare număr de picioare, potrivit orthodoxwiki.org. Pe lângă toate acestea, era interzis și consumul de dobitoace sugrumate și a cărnii sfâșiate de fiare.

Pe vremea Vechiului Testament, unele animale erau considerate a fi „curate”, iar altele „necurate”, mai ales din cauza idolatriei și a mentalității sociale. În concluzie, împărțirea animalelor în aceste două categorii a fost făcută în special după o anumită componentă simbolică a fiecărei viețuitoare. Așadar, o parte dintre acestea sunt simboluri ale curăției și a ascultării, iar altele sunt văzute ca întruchipări ale unor patimi, conform crestinortodox.ro.