Home » Sănătate » Greșeala banală care îți poate afecta sănătatea. De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o găti

Greșeala banală care îți poate afecta sănătatea. De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o găti

Violeta Badea / 03.03.2021, 09:47
Greșeala banală care îți poate afecta sănătatea. De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o găti

Greșeala banală care îți poate afecta sănătatea. De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o găti. Carnea de pui este considerată printre cele mai sănătoase tipuri de carne, dar este foarte important cum o gătești. Aici nu ne referim la preparate, ci la spălarea cărnii. Specialiștii au lansat o nouă teorie. În continuare vom afla de ce susțin aceștia că nu e bine să speli carnea de pui.

Greșeala banală care îți poate afecta sănătatea

Mulți dintre noi am învățat că puiul se spală înainte de a fi gătit. Experții spun că această procedură este total greșită. De ce? Ei bine, aceștia susțin că bacteriile care sunt responsabile de cele mai multe toxiinfecţii alimentare sunt împrăștiate prin stropii şi picăturile de apă rezultate în timpul spălării cărnii crude.

Oficialii Departamentului Agriculturii al Statelor Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord ne recomandă să nu spălăm niciun fel de carne crudă, nu doar pe cea de pui. Potrivit acestora, carnea de pui conține numeroase bacterii, precum: Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens.

Acestea sunt distruse în momentul în care carnea este gătită, însă dacă alegi să o speli, ele pot ajunge pe alte obiecte folosite în bucătărie, precum tocător, chiuvetă, cuțit ori alte ustensile folosite. Astfel, există un risc foarte mare de a te alege cu boli provocate de acești microbi.

„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a precizat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.

Specialistii ne sfatuiesc sa nu spalam niciun fel de carne cruda
Specialistii ne sfatuiesc sa nu spalam niciun fel de carne cruda

De ce nu e bine să speli carnea de pui

Specialiștii Departamentului Agriculturii al Statelor Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord au efectuat acest studiu pe 300 de participanți. Aceștia au trebuit să pregătească o masă compusă din pulpe de pui și salată. Oamenii au fost împărțiți în două grupe.

Un grup a primit instrucțiuni cu privire la modul de preparare în condiții de siguranță a puiului, inclusiv nespălarea acestuia, al doilea a primit provocarea fără aceste instrucțiuni. Rezultatul a fost următorul: 26 la sută dintre persoanele care au spălat carnea de pui au avut E.Coli în salată, spre deosebire de 20 la sută, în cazul celor care nu au spălat puiul.

Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency din Marea Britanie, susține această teorie și spune că ne putem o alege cu o bacterie extrem de periculoasă: Campylobacter. Aceasta poate cauza boli serioase sau chiar decesul.

„Spălatul cărnii crude de pui este o practică comună[…] Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei campylobacter[…] Campylobacter este o problema serioasă. Această poate cauza boli serioase și chiar și moartea”, a declarat expertul.

Sfaturi pentru a găti în siguranță:

  • carnea de pui să fie pregătită după alte alimente, cum ar fi fructe și legume;
  • folosiți un tocător doar pentru carnea crudă;
  •  înainte de a găti carnea, să vă spălați mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde.