Home » Sănătate » Ingredientul care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul. Unde se găsește

Ingredientul care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul. Unde se găsește

Manolică Anca / 07.02.2022, 16:57
Ingredientul care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul. Unde se găsește

Ingredientul care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul este un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii care a fost folosit timp de zeci de ani ca o modalitate de a reduce aportul de zaharuri adăugate, oferind în același timp satisfacția de a savura ceva dulce. Află despre ce substanță este vorba și în ce alimente se regăsește. Este extrem de răspândit.

Aspartamul, ingredientul de 200 de ori mai dulce ca zahărul

Aspartamul este un îndulcitor și potențiator de arome sintetic, de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul și, ca atare, este nevoie doar de o cantitate mică pentru a egala dulceața oferită de zahăr. În alimentele și băuturile preparate, aspartamul este adesea amestecat cu alți îndulcitori sau cu alte componente alimentare pentru a minimiza aromele amare și pentru a îmbunătăți gustul general.

Aspartamul este format din doi aminoacizi – acidul aspartic și fenilalanina. Atunci când este ingerat, aspartamul este descompus în acești aminoacizi pentru a fi utilizat în sinteza și metabolismul proteinelor. În plus față de acidul aspartic și fenilalanina, digestia aspartamului produce, de asemenea, o cantitate mică de metanol, un compus care se găsește în mod natural în alimente precum fructele și legumele și sucurile acestora.

„Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase.

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul!”, spune renumitul neurochirug, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, pe pagina sa de Facebook.

Aspartamul, ingredientul care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul
Aspartamul, ingredientul care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul

Unde se găseşte aspartamul sau E951

Utilizările aspartamului în băuturile carbogazoase se află pe primul loc în totalul aplicațiilor sale de când a fost introdusă la începutul anilor 1980. Iată în ce alte tipuri de produse se mai regăsește această substanță:

  • diferite tipuri de dulciuri (bomboane, batoane proteice, deserturi congelate, budinci)
  • înghețată (nu este permisă adăugarea E-951 la tipurile sale lactate și cremoase)
  • gumă de mestecat
  • conserve și gemuri
  • muştar
  • ketchup
  • supe pentru gătit instant
  • produse lactate (cum ar fi iaurtul light și laptele cu conținut scăzut de grăsimi și aromatizat)
  • băuturi instant cu ceai și cafea
  • băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%.

Aspartamul se găsește, de asemenea, în mai multe tipuri de îndulcitori de masă cu conținut scăzut de calorii. În plus, unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală și vitaminele masticabile pot conține aspartam pentru a le crește palatabilitatea.

Aspartamul nu este potrivit pentru a fi utilizat în alimentele care necesită coacere timp îndelungat, deoarece expunerea prelungită la temperaturi ridicate îl poate face să își piardă dulceața. ASpartamul nu este stabil și se va hidroliza (se descompune) în aminoacizi la o temperatură de încălzire peste 80 de grade.